Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Erkenning voor Walraven van Hall door film 'Bankier van het Verzet'

6 mrt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
bankier van het verzet
Aad van Hall verliest zijn vader, een van de grootste verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog, op 8-jarige leeftijd. Vader Walraven van Hall wordt gevangen genomen en vermoord door de Nazi’s in 1945. Inmiddels is zoon Van Hall 81 jaar oud. Nu pas krijgt het verhaal van zijn vader Walraven bekendheid door de film ‘Bankier van het verzet’.

Dat is hoog tijd zegt Pierre Bokma tegen RTL-nieuws. Hij speelt de rol van NSB’er in de verfilming van het leven van de verzetsman. “Het verhaal gaat over een bijzonder aspect van de oorlog en het verzet dat maar weinig aandacht heeft gekregen.”

Onbekend

Walraven van Hall pleegde de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis en financierde daarmee het verzet. Gek genoeg is hij niet bekend. “Als mensen horen van de daden van mijn vader, zeggen ze: dat wist ik helemaal niet”, vertelt de nu 81-jarige zoon aan RTL-nieuws.

Daar gaat verandering in komen. Regisseur Joram Lürsen, die ook wel bekend is van Alles is Liefde, verfilmde het indrukwekkende verhaal van de verzetsheld die de financiering van het verzet mogelijk maakte.

Het verhaal

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedenkt Van Hall samen met zijn broer listen om de Nederlandsche Bank, die dan is overgenomen door de Duitsers, van miljoenen guldens te beroven. Hij verwisselt echte schatkistpapieren met valse schatkistpapieren en weet zo onder het oog van NSB’ers en Nazi’s de miljoenen weg te sluizen die naar het Nederlandse verzet gaan. Uiteindelijk moet hij dat met zijn leven bekopen: hij wordt verraden en op 12 februari 1945 geëxecuteerd in Haarlem.
De zoon van ‘Hally’, zo werd de verzetsman ook wel genoemd, vertelt  dinsdagavond bij Pauw over het bijzondere leven van zijn vader. Dit doet hij samen met hoofdrolspeler van de film Barry Atsma .

Meer over:

, , , , , ,