Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Engeland is dolblij met scheidsrechter Björn Kuipers

5 jul 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Bjorn Kuipers
Scheidsrechter Björn Kuipers zal zaterdag de kwartfinale fluiten tussen Engeland en Zweden en de Britten zijn maar wat blij met de Nederlander. Ze prijzen hem omdat hij niet onder de indruk is van grote voetbalsterren en dat komt volgens The Daily Mirror doordat Kuipers zelf goede zaken heeft gedaan met zijn Jumbo-supermarkten: "Kuipers is de rijkste voetbalscheidsrechter ter wereld. Hij is niet onder de indruk van de mega-rich superstars’’, aldus de Britse krant.
De Engelsen hebben ook maar meteen even uitgezocht hoe kapitaalkrachtig de man uit Oldenzaal precies is. "Het persoonlijke vermogen van Kuipers in 2016 werd geschat op een nette 11,5 miljoen pond (zo'n 13 miljoen euro) - en hij harkt elk jaar tussen de 2 en 3 miljoen euro winst bij elkaar.  Hij draait elk jaar dikke winsten, is zelf de enige aandeelhouder en keert nauwelijks dividend uit omdat hij kennelijk genoeg geld heeft om van te leven. Kuipers heeft ook voor miljoenen in vastgoed geïnvesteerd."
Zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd nemen de Engelsen het op tegen Zweden en de Britten zijn hoopvol gestemd dat hun nationale ploeg ein-de-lijk weer eens potten kan breken op een wereldkampioenschap. Engeland werd éénmaal wereldkampioen, in 1966, en sindsdien heeft het land nauwelijks meer wat gepresteerd op een mondiale eindronde.
De Engelse pers is er nu dus van overtuigd dat 'onze Kuipers' de aangewezen man is om hun team te fluiten. N a het dramatische optreden van de Amerikaan Mark Geiger, die Colombia-Engeland (1-1) volledig uit de hand liet lopen, al helemaal. Kuipers wordt vooral geprezen vanwege zijn optreden tegen Brazilië, waarin hij het lef had om de Braziliaanse ster Neymar te berispen vanwege zijn constante gemekker.
"Kuipers durfde tegen een ster als Neymar te zeggen dat hij zijn kop moest houden. Deze man gaat er ook voor zorgen dat de normen en waarden van FIFA’s Fair Play beter worden bewaakt dan tegen Colombia," aldus de Britse journalist Simon Mullock.
De Britten achten het ook niet onbelangrijk dat ze een topscheidsrechter hebben die trucs van de spelers doorziet en een goede VAR (Video Assistant Referee) achter zich heeft staan in de persoon van Danny Makkelie.
Een ander klein voorteken waar de Britten zich aan vasthouden is de zogeheten emballagemachine. In de supermarkt van Kuipers staat zo'n apparaat, die lege statiegeldflessen kan verwerken. The Daily Mirror is ervan overtuigd dat als Engeland zaterdag wint, er heel wat lege flessen zullen zijn.
Voor Kuipers zelf maakt het allemaal weinig uit. Als scheidsrechter maakt hij zich slechts druk om zijn eigen prestaties. Het belangrijkste voor hem, zo zei hij een tijdje geleden aan tafel bij Pauw,  is dat hij geen cruciale fouten maakt. 
“Eigenlijk wordt van ons geacht dat wij foutloos fluiten, doen we nooit. In iedere wedstrijd die we fluiten, maken we wel een foutje. We moeten er alleen voor zorgen dat we die crúciale fout niet maken. Negentig minuten lang kunnen we de pannen van het dak fluiten, maar er hoeft maar één moment te zijn dat we niet goed zitten en dan is er discussie, maar die andere 89 minuten zijn heel erg leuk om te doen. Ik heb bijzonder veel plezier in mijn werk.”
"Het is voor een scheidsrechter het meest vervelende wat er is. Als je een cruciale beslissing verkeerd hebt beoordeeld”, zei Kuipers toen, naar aanleiding van een onterechte rode kaart die hij in 2015 gaf aan Zlatan Ibrahimovic in een Champions League-duel tussen Chelsea en Paris Saint Germain.
Als hij die ene fout toch maakt, heeft hij tijdens dit WK gelukkig nog de VAR achter zich om hem te helpen. Team Kuipers hoopt na de kwartfinale genoeg te hebben laten zien om kans te maken op het fluiten van de finale. 
Het belangrijkste compliment voor een scheidsrechter, zegt Kuipers, is als na afloop van een wedstrijd mensen vragen wie eigenlijk de scheidsrechter was. "Hij moet onzichtbaar zijn". Hopelijk kan hij zaterdag opnieuw onzichtbaar zijn.

Klik hier voor meer nieuws van Pauw!

Meer over:

, , , , , ,