Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Een marathon onder de twee uur is het equivalent van een reis naar de maan'

27 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Abdi Nageeye
Rond 6 mei gaat misschien geschiedenis geschreven worden, want marathonlopers Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese en Lelisa Desisa gaan een poging doen om de marathon onder de twee uur te lopen. Atletenmanager Jos Hermens en loper van een persoonlijk record in de marathon van Rotterdam Abdi Nageeye, zijn bij dit Breaking 2 project betrokken.  
Een marathon onder de twee uur. Waar valt nog tijd te winnen? Jos Hermens weet het. Het kan met betere schoenen met een carbonplaatje, waardoor je minder klappen krijgt tijdens het rennen, een nieuwe sportdrank met meer koolhydraten dan ooit tevoren (40 procent meer) en strips op de benen die zorgen voor een betere aerodynamica.
Drie minuten eraf. Is het echt mogelijk? "Ik denk dat het mogelijk is, er wordt niet op een normaal parcours gelopen", zegt Abdi Nageeye De recordpoging zal op het Formule1-circuit van Monza in Italië gedaan worden, omdat het terrein bijna geen bochten heeft en geen heuvels. Onlangs liep Abdi Nageeye in Rotterdam een persoonlijk record met de tijd 2:09:34. Zou hij daar 9,5 minuut af kunnen halen? "Misschien in een volgend leven. Maar Eliud Kipchoge, de favoriet, is gewoon van wereldklasse."
Schrijver Abdelkader Benali is ook fervent marathonloper en schreef er twee boeken over. Zijn toptijd is 2:43:00. "Wat volgende week geprobeerd gaat worden is het equivalent van de reis naar de maan".  
Volgens atletenmanager Hermens is het geheim dus vooral de sportgear van de lopers. Betere schoenen, betere sportdrank, aerodynamische strips en kleding. Abdi Nageeye hoopt dat het record gebroken gaat worden: "Als het lukt zullen we super blij zijn".
Meer sport bij Pauw? Klik hier.

Meer over:

, , ,