Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Een jaar sinds Trumps overwinning: Is America great again?

8 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
trump maga
Het is een jaar geleden dat Donald Trump Hillary Clinton versloeg in de strijd om het presidentschap. Een jaar later is het tijd om te kijken wat er van de beloftes van de politieke outsider terecht is gekomen.
Op de dag dat het precies een jaar geleden is dat Donald Trump de verkiezingen won van Hillary Clinton, is de president van de Verenigde Staten op staatsbezoek in Azië. Trump won in november 2016 de verkiezingen met harde beloftes en het doel ‘Make America great again’. Maar wat heeft Trump bereikt?

De Muur

New GOP platform now includes language that supports the border wall. We will build the wall and MAKE AMERICA SAFE AGAIN!
Een van de beloftes die Trump heeft gedaan tijdens zijn campagne, is de muur op de grens van Mexico en de VS ('and the Mexicans gonna pay for it!') In januari tekende Trump een verordening om de muur te bouwen . De kosten voor de afscheiding worden door Homeland Security geschat op 21 miljard dollar. Vanuit het huis van afgevaardigden heeft de president een budget van 1,6 miljard dollar gekregen. Daarover moet nog gestemd worden in de senaat. Toch heeft dit Trump niet weerhouden om in oktober acht prototypes van muren te laten plaatsen. Wanneer en of er verder gebouwd wordt, is nog maar de vraag.

Inreisverbod

In my speech on protecting America I spoke about a temporary ban, which includes suspending immigration from nations tied to Islamic terror.
Een ander paradepaardje van Trump was het reisverbod voor moslims. Met veel ophef heeft hij een aantal keer met een presidentieel decreet een poging gedaan om moslims te verbieden de VS binnen te komen. Echter, elke keer waren er rechters die het verbod afkeurden en naast zich neer legden. Opvallend is dat Trump dit beleid doorvoerde zonder het in stemming te hebben gebracht in het Huis van Afgevaardigden of de senaat.

ObamaCare

Obamacare is a disaster - as I've been saying from the beginning. Time to repeal & replace! #ObamacareFail pic.twitter.com/5CvoMbVceT
Een belofte waarvan de uitvoering veel stof deed opwaaien is het afschaffen van de ‘Affordable Care Act’, ook wel bekend als ObamaCare. Afgelopen zomer is een besluit van Trump om de wet af te schaffen afgewezen in de senaat. Omdat een aantal republikeinse senatoren tegen het besluit hadden gestemd, werd niet de benodigde meerderheid behaald.
Als reactie daarop heeft Trump besloten om de wet te ontmantelen , en waar hij kan stukken van ObamaCare af te schaffen. Dus hoewel Trump de gehele wet nog niet heeft kunnen afschaffen is hij hard bezig de wet te ondermijnen.

Economie en werkloosheid

Stock Market hits an ALL-TIME high! Unemployment lowest in 16 years! Business and manufacturing enthusiasm at highest level in decades!
Toch zijn er een aantal plannen van Trump die wel zijn gelukt en een positieve uitwerking hebben. Zoals hij beloofde in zijn campagne zou hij federale overheidsregels verminderen. Hierdoor heeft de markt meer vrijheid gekregen, wat heeft geresulteerd in een groei van de aandelenmarkt in de VS.
Ook de werkloosheid is het laagst in 16 jaar , namelijk 4,1 procent. Dit komt door de anderhalf miljoen banen die Trump heeft gecreëerd.

Ongeschikt

Het jubileum van de controversiële president heeft nog een ander rouwrandje. In een aantal verkiezingen voor burgemeesters, gouverneurs en volksvertegenwoordigers hebben de republikeinen het onderspit moeten delven. Ook in de belangrijke  swing -staat Virginia heeft de democratische Ralph Northam gewonnen van Ed Gillespie. Northam is tijdens zijn campagne nog geholpen door oud-president Obama, die zich daar op ongebruikelijke wijze uitliet over zijn opvolger.
Veel Amerikanen zien Trump nog niet als de president die zij nodig hebben. Zij zien dat hij schade toebrengt aan de democratie. Trump wordt door 63 procent van de bevolking als ongeschikt beoordeeld, dit is het laagste percentage sinds 1946, toen Harry Truman president was. Politieke wetenschappers kenmerken het leiderschap van Trump door het gebrek aan beleid. Ook wordt vaak de nadruk gelegd op het polariserende effect van Trumps beleid. De kloven die er op vele gebieden zijn, worden groter. Hierdoor komt er weliswaar meer politieke discussie, maar de eenheid die door de president in zijn campagne werd bepleit, is ver te zoeken binnen de VS.
Alle verkiezingsbeloftes van Trump zijn verzameld en op een rij gezet door  politifact.

Meer over:

, , ,