NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Hoe de raketdreiging Nederland en Duitsland verder samenbrengt

29 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
nederlands-duits-middendorp
Al 22 jaren werken de Nederlandse en de Duitse krijgsmacht samen in het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps 1GNC. De samenwerking groeit sinds 2014 explosief. Zo werd vorig jaar al een Duits tankbataljon in een Nederlandse brigade geïntegreerd en wordt de Duitse marine langzaamaan ondergebracht bij de Nederlanders.

Luchtverdediging

Beide krijgsmachten zullen ook hun luchtverdediging verder samenvoegen. Commandant der Strijdkrachten  Tom Middendorp  en zijn Duitse collega Volker Wiekel hebben hiervoor een overeenkomst getekend. Daarnaast moet er een kenniscentrum komen waar onderzoek gedaan gaat worden naar de bestrijding van raketten en drones. Eind 2016 ontstond de eerste samenwerking op het gebied van luchtverdediging bij een oefening op Kreta. Bij Project Apollo, een gezamenlijke luchtverdedigingsoefening tegen de Russen, werden door beide landen samen zestien Patriotraketten gelanceerd.

Europe first

De voornaamste redenen voor de samenwerking zijn de hoge kosten en de militaire reorganisaties en bezuinigingen in beide landen. Daarnaast is de militaire dreiging van Rusland een belangrijke reden om samen te investeren en de krijgsmachten modern en strijdbaar te houden. De focus ligt niet langer op het bestrijden van internationale vuurhaarden, maar op het beschermen van het grondgebied van de NAVO-landen.
Niet alleen met Duitsland werkt Nederland intensief samen, ook met de Belgen en met Luxemburg zijn grote stappen gemaakt. De drie landen samen verzorgen de verdediging van het luchtruim van de Benelux en net als de Duitse komt ook de Belgische marine onder Nederlands bevel. Ook met Scandinavische landen werkt Nederland samen bij missies en de aankoop van militair materieel. In Kijken in de ziel , editie ‘Militairen’, liet Middendorp al  weten  tevreden te zijn over de rol van de Nederlandse Defensie in Europees verband.

Meer over:

, , ,