Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Druk op Theresa May wordt opgevoerd: 'VK moet in douane-unie blijven'

  •  
26-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Jeremy Corbyn
Labourleider Jeremy Corbyn heeft in een toespraak hard uitgehaald in de richting van het kabinet van premier Theresa May. Corbyn wil graag de douane-unie met de EU handhaven. Dat heeft hij maandag gezegd in een toespraak, meldt NRC.
Volgens Corbyn zijn de kabinetsplannen te vaag. Hij wil meer duidelijkheid van May. 'Twintig maanden na het referendum tasten we nog steeds in het duister over de plannen van dit kabinet', zei Corbyn. Hij benadrukte dat Labour voor een andere richting staat, die van internationalisering, solidariteit, gelijkheid en een goede relatie met de EU-landen.'
Het Verenigd Koninkrijk (VK) moet volgens Corbyn ook na de Brexit in een douane-unie met de Europese Unie blijven. De Labourleider voert hiermee de druk op premier May op, die aankomende vrijdag de plannen van het kabinet presenteert over hoe de toekomstige economische betrekkingen met de EU na de Brexit eruit zullen zien.
Hehe. Eindelijk zegt Corbyn het: na Brexit willen wij lid blijven van een nieuwe douane-unie. Geen tarieven. Geen noodzaak voor harde grens tussen Ierse Republiek en Noord-Ierland.
Labour heeft 259 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis en is de grootste oppositiepartij. Corbyn hoopt de interne verdeeldheid over Brexit binnen de regeringspartij uit te buiten, want bij de Tories is er grote verdeeldheid over Brexit, volgens de krant.  Eind december sloten de EU-landen en Britten na maanden van onderhandelingen een tussentijds akkoord over de Brexit. De Britten zegden toe circa 40 miljard euro te betalen om lopende en toekomstige financiële verplichtingen na te komen.
Er zit nu verschil tussen zienswijze Corbyn (wel douane-unie) en May (verregaande douane-afspraken). Maar ook overeenkomsten. Beide denken dat ze kunnen 'cherry picken’, dat de EU zo graag een deal met het VK wil dat het de regels laat varen.
Een woordvoerder van premier May zei in reactie op Corbyns uitspraken meteen dat een douane-unie met de EU geen optie is. 'We willen de vrijheid hebben om onze eigen deals te tekenen', aldus een woordvoerder.

Ga naar de nieuwspagina

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.