NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Drie partijcongressen in één weekend, een overzicht

27 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
rutte-seegers-baudet
Op zaterdag 25 november hebben drie partijcongressen plaatsgevonden. De grootste (VVD) en kleinste partij (ChristenUnie) uit de regering hadden een congres voor hun leden. Ook de kleinste fractie van een Tweede Kamer, Forum voor Democratie (FvD), hield een partijcongres, in de Amsterdamse RAI.

VVD

In Nieuwegein sprak Mark Rutte de ruim duizend aanwezigen toe . Over zijn vertrouwen in de coalitie, waarvan hij gelooft dat het zelfs met de minimale meerderheid de volle termijn zal volmaken. Ook had hij het over de, naar eigen zeggen, onhandige uitspraken in de Zwart Pieten-discussie van hem en voormalig fractievoorzitter Halbe Zijlstra . Hij sloot zich aan bij het initiatief van een  ‘Sinterklaasbestand’ waar het AD voor pleitte. Op het congres werd de Harderwijkse wethouder Christianne van der Wal gekozen tot de nieuwe voorzitter.
Het congres werd nog onderbroken door leden van de jongerenorganisatie van de SP. Zij kwamen met een spandoek het podium op om te protesteren tegen de dividendbelasting.
Wij openden vandaag frontaal de aanval op kabinet Shell I. #dividendbelasting #hoihoi pic.twitter.com/bjaGnDAebV

ChristenUnie

Ruim 700 leden waren aanwezig op het ChristenUnie-congres (CU) in Nijkerk, waar  inhoud en beleid de boventoon voerden . Partijleider Gert-Jan Segers sprak over het belang van meeregeren, wat vooral terugkwam in de extra investeringen in defensie, gezinnen en ontwikkelingssamenwerking.
Vanuit de zaal werden twee moties aangedragen over het asielbeleid van Rutte III, waar veel CU-leden van waren geschrokken. De eerste motie had ten doel een radicale verandering van het regeringsbeleid te bewerkstelligen, maar deze motie kreeg amper steun. Zelfs nadat een van de aandragers had toegelicht dat de motie niet het regeerakkoord moet openbreken. De tweede motie had ten doel dat binnen de ruimte van het regeerakkoord werd gezocht naar een betere invulling van het asielbeleid. Deze werd na een positieve aanbeveling van het partijbestuur overtuigend aangenomen.

Forum voor Democratie

Waar de jonge partij van Thierry Baudet vorig jaar zijn congres kon houden in de Tolhuistuin in Amsterdam, waren er zaterdag bijna 1600 leden aanwezig op het partijcongres van FvD. In de Amsterdamse RAI werd  de potentie van de kleinste Kamerfractie onderstreept. Baudet beschrijft zijn partij als de laatste kans om het tij te keren. Nederland zou te lang zonder visie hebben rondgedobberd.
Naast Baudet kwam een groot deel van het partijkader aan het woord, waaronder de tweede man Theo Hiddema, die op zijn eigen manier het wankele midden weet te behouden. Er was meer te doen om 'klimaatontkenner'  Marcel Crok , die klimaatverandering een mythe van het partijkartel noemde. Een deel van de aanwezigen was verontwaardigd over zijn uitspraken, maar voorman Baudet beloonde zijn uitgesproken mening met een staande ovatie.
Ook de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam (de enige stad waar FvD meedoet), Annabel Nanninga, sprak de aanwezigen toe. Zij deelt het beeld dat de politiek hervorming nodig heeft. ‘Juist Amsterdam, een stad vol genderneutrale gekkies’.
Naast de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, wil Fvd via de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 de Senaat zien te bereiken, om ook daar Rutte-III het vuur aan de schenen te leggen.

Meer over:

, , , , ,