Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Dove weer op zijn vingers getikt wegens racistische reclame

  •  
09-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
344 keer bekeken
  •  
dove
Cosmeticamerk Dove heeft een reclame ingetrokken nadat deze was bestempeld als racistisch. Het reclamefilmpje toonde een vrouw met een donkere huidskleur die haar shirt uittrok en veranderde in een blanke vrouw, omdat ze zich met douchegel had gewassen. Na kritische opmerkingen op sociale media heeft Dove de commercial verwijderd.
De hele reclame bestond uit een filmpje van een paar seconden, waarin een donkere vrouw een shirt uittrekt en verandert in een vrouw met een blanke huidskleur. De blanke vrouw trekt dan ook haar shirt uit en verandert in een derde vrouw, die licht getint is. De critici focussen zich echter vooral op de eerste transformatie. Volgens sommigen suggereert Dove namelijk dat donkere mensen vies zijn en blanke mensen schoon. Op Twitter werd ook de link gelegd met een advertentie van vroeger, waarin hetzelfde werd gesuggereerd. 
A complete historical view is always important. #Dove pic.twitter.com/1vAxvGy0bh

Excuses

Dove wil niemand tegen schenen schoppen en heeft gekozen om de reclame van het internet af te halen. Op Twitter bieden ze hun excuses aan. Dove zegt dat de reclame het punt gemist heeft en ondoordacht gebruik heeft gemaakt van gekleurde vrouwen.
An image we recently posted on Facebook missed the mark in representing women of color thoughtfully. We deeply regret the offense it caused.

2011 en 2015

Het is niet de eerste keer dat Dove de plank misslaat me een advertentie. In 2011 publiceerde het cosmeticabedrijf een advertentie waar donkere vrouwen bij de before kant stonden, en blanke vrouwen onder de after kant stonden. Hieruit kon worden afgeleid dat de huidskleur lichter zou worden door het gebruik van het product van Dove. Ook in 2015 maakten Dove een misstap door op de verpakking van een bodylotion de tekst ‘voor lichte en donkere huid’ te zetten.
Where are those black Twitter to boycott @Dove this is racism #Boycottdove pic.twitter.com/XWPwDgkXDZ
Lees meer cultureel nieuws bij Pauw, klik hier!

Meer over:

twitter, racisme, dove
Delen: