Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Doe die camera's aan!'

27 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sean Spicer Press Briefing
Het Witte Huis staat niet altijd meer draaiende camera's toe bij de dagelijkse persconferenties. Nieuwsmedia mogen alleen audio opnemen. Onder andere CNN en Eliot Higgins, de oprichter van Bellingcat, zijn woedend.
De meer dan terechte vraag 'waarom' de regering heeft besloten geen camera's meer toe te staan blijft onbeantwoord. In deze video is te horen hoe perswoordvoerder Sean Spicer ostentatief weigert een antwoord te geven, ondanks aandringen van CNN-journalist Jim Acosta.
Te horen is dat Spicer niet verder komt dan wat gestamel en de onduidelijke verklaring " We'll see. We'll continue to mix things up ." Wat dat ook moge betekenen. Na nog meer aandringen van Acosta en andere aanwezige journalisten verklaart de woordvoerder:  "Some days we will have them, some days we won't."
Dit beleid, schrijft CNN, is niet alleen een breuk met een lange traditie, het is daarnaast ook een poging van het Witte Huis om de dagelijkse pers briefing dood te laden bloeden, of in ieder geval om de relevantie ervan te verzwakken door de bijeenkomst te verwaarlozen.
"This is the darkness democracy dies in" - Eliot Higgins (Bellingcat)
De president van de White House Correspondents Association vertelde in reactie op het nieuws tegenover de leden van zijn organisatie het volgende: "Wij geloven er sterk in dat de Amerikaanse burger moet kunnen zien hoe overheidsfunctionarissen vragen beantwoorden van onafhankelijke nieuwsmedia, zodat de principes van het Eerste Amendement en de wens van transparantie op het hoogste overheidsniveau gewaarborgd kunnen worden."
CNN stelt nu de vraag hoe ver nieuwsmedia en aanverwante organisaties moeten gaan om nieuws rondom het Witte Huis te kunnen verslaan. Wie is bereid om Spicer te negeren en de camera's gewoon aan te zetten?
Dezelfde vraag stelt de woedende Eliot Higgins, oprichter van burgerjournalistiek-platform Bellingcat via Twitter in een furieus draadje. Hij roept de Amerikaanse nieuwsmedia op om niet zo laf te zijn en die camera's gewoon aan te zetten tijdens de persconferenties. "Ik heb de Russen achter me aan, ze proberen me te hacken, hun media vallen me aan ze sturen mensen naar de huizen van mijn familie en jullie zijn te bang om jullie camera's aan te zetten. Do some fucking journalism, you pathetic fucks." De boodschap moge luid en duidelijk zijn.Twitter
Draadje Higgins
Meer lezen over politiek? Klik hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA