Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Dit Nederlandse kunstwerk verovert Rusland

9 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
dhzjun
De Homunculus Loxodontus, een kunstwerk van de Nederlandse kunstenares Margriet van Breevoort (27 jaar) verovert het Russische internet. Het beeld geeft een zittende zeeolifant weer, die zijn handen afwachtend over zijn buik gevouwen heeft. Het is heel erg populair in Rusland, meldt de Volkskrant.
Van Breevoort heeft de krant laten weten dat de populariteit van haar beeld vermoedelijk met de Russische volksaard en mentaliteit te maken heeft.  "Mensen moesten na de Sovjet-Unie zo lang op alles wachten dat wachten een deel van hun leven geworden is."
De populariteit van het beeld gaat haar vermoedelijk een hoop opleveren, want een Russisch mediabedrijf heeft de rechten gekocht voor het gebruik. Binnenkort verschijnen er knuffels, mokken en een animatieserie met het wezen.  Het origineel staat (of zit) in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in Leiden.  De Homunculus Loxodontus maakte deel uit van de jaarlijks door BIL georganiseerde beeldententoonstelling op de  Hooglandse Kerkgracht . Het beeld won de Publieksprijs 2016. Daarna volgde aankoop door het  Leids Universitair Medisch Centrum.
Online is het beeld vrijwel meteen een regelrechte hit geweest. In Rusland hebben ze hem liefkozen gedoopt tot ' Zjdun'  ('de wachtende'). En hij heeft zijn eigen Instagram-account met 11,9 duizend volgers (en nog talloze andere accounts). Hieronder een greep uit het assortiment:
zjhdun 1
zjhdun 2
zjhdun 3
zjhdun 4
zjhdun 5
zjhdun 6
zjhdun 7
zjhdun 8
zjhdun 9
zjhdun 10
Nog geen genoeg gehad? Meer van de Zjdun zie je op Instagram.

Meer over:

, ,