Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Dit Koreaanse megavarken is een monsterhit op filmfestival Cannes

18 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
okja
Netflix, 's werelds grootste tv-boer, slaat de vleugels uit. Na razend succesvolle series van eigen makelij als House of Cards, Orange Is the New Black en 13 Reasons Why, en eigen films, bereikt de video-on-demandservice vandaag het meest prestigieuze filmfestival ter wereld: die van Cannes.
Okja,  heet een van de twee inzendingen van Netflix, die vanochtend in première ging. Okja is de naam van een groot Koreaans dier (een soort hybride van een nijlpaard, een varken en een hond) dat wordt opgejaagd door een grote multinational. Dierenrechten, milieu en consumentisme zijn onderliggende thema's. De hoofdrollen worden vertolkt door Hollywoodsterren als Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal en Paul Dano.
De film kwam met moeite door de strenge selectie van Cannes, waar vanaf volgend jaar alleen nog maar films mogen worden vertoond die in de Franse bioscopen gedraaid zullen worden. Er ontstond aanvankelijk wrevel omdat Netflix een streamingdienst is en dus niet thuishoort in het rijtje 'bioscoopfilms'. Met de toetreding tot het Franse filmfestival kan wel worden gesteld dat Netflix zijn plek heeft ingenomen tussen de gevestigde filmproducenten.
De première verliep overigens niet vlekkeloos. Omdat Netflix met een afwijkende beeldratio werkt, werd de film niet juist geprojecteerd. Na veel boegroep onder aanwezige journalisten (een berucht fenomeen op dit jaarlijkse festival) werd de screening gestaakt. Een tweede poging, een aantal minuten later, verliep vlekkeloos.
De eerste recensies van  Okja  zijn binnen en voorspellen een mooi ontvangst. De Britse krant  The Guardian  geeft de film vijf sterren. Gerenommeerde recensenten twitterden lyrisch: 'Als Okja je niet vegetarisch maakt, dan weet ik niet wat wel'/' E.T. on crack '/'In de geest van Roald Dahl'.
Oordeel zelf:
Meer cultuur? Klik hier!

Meer over:

netflix, film, cannes

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA