Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Dit is het beeld van de Tweede Kamer anno 2017

3 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
appen 4
De Tweede Kamer debatteerde donderdag de hele dag over de regeringsverklaring van het kabinet Rutte-III. Premier Rutte doorstond het debat, zeker in vergelijking met zijn voorgaande jaren, relatief gemakkelijk.
"Hij stond daar redelijk soeverein," zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp over Mark Rutte . "Ik denk niet dat hij de afgelopen nacht ook maar een minuut heeft wakker gelegen, omdat hij de volgende dag de Kamer tien uur lang te woord moest staan. Maar het risico is dat hij daarom een beetje arrogant wordt en dat hij af en toe een beetje doorslaat."

De digitale revolutie

Behalve het optreden van de premier viel het Van der Wulp  op dat de bewindslieden om hun tijd door te komen, veel bezig waren met hun smartphones, tablets en andere mobiele apparaten. En niet een paar kamerleden, maar allemaal. Dat leverde bij tijd en wijlen een bijna humoristisch beeld op.
appen 1
appen 2
appen 3
appen 4

Als één blok

Het andere beeld van de dag was, volgens Xander, de linkse oppositie die samen optrok. Ze stonden dicht bij elkaar, waren continu in overleg en vulden elkaar aan. "Ze verzetten zich samen bijvoorbeeld tegen het plan van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen . Dat hebben ze als een soort hoofdmoot van hun kritiek genomen, want ze zeggen: "multinationals gaan voor mensen". En dan zie je hoe ze elkaar aanvulden en dan merk je dat het toch wel werkte hoe ze Rutte aanvielen."
de linkse oppositie
Kijk hier hoe Van der Wulp ingaat op de onderlinge rolverdeling tussen Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GL) en Emile Roemer (SP). Wie stak boven de anderen uit?

Meer over:

, , , ,