Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Dit is de geschiedenis van Holleeder en Van Hout

26 jun 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Willem Holleeder (verdachte)
De rechtszaak tegen Willem Holleeder gaat weer verder. Het draait dinsdag in 'de Bunker' om de reactie van het Openbaar Ministerie (OM) op het verzoek om de voorlopige hechtenis van Holleeder op te heffen inzake de moord op Cor van Hout en Robert ter Haak.

Hoe zat het ook alweer?

Cor van Hout wordt voor een Chinees restaurant in Amstelveen doodgeschoten. Hij heeft dan al twee aanslagen op zijn leven overleefd. Ook botenhandelaar Robert ter Haak, die naast Van Hout staat op dat moment, wordt dodelijk getroffen. Voor beide moorden staat Holleeder terecht. 
Goede vrienden
Holleeder en Van Hout waren ooit hechte vrienden en Van Hout kwam ook regelmatig over de vloer bij de Holleeders in Amsterdam. Op die manier leerde hij ook Sonja Holleeder kennen. Met haar kreeg hij een relatie en drie kinderen.

Heineken-ontvoering

Holleeder's gabber Van Hout laat hem kennismaken met de onderwereld. In 1983 zijn ze, samen met Frans Meijer, Martin Erkamps en Jan Boellaard, verantwoordelijk voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Na ongeveer drie weken krijgt de politie een tip en worden Heineken en zijn chauffeur ontdekt in een loods in het Westelijk Havengebied, dan zitten Holleeder en Van Hout al lang en breed in Parijs met 35 miljoen gulden losgeld.

11 jaar cel

Een jaar later, in 1984, worden Holleeder en Van Hout opgepakt en veroordeeld tot 11 jaar cel. Ze komen na 7 jaar vervroegd vrij, in 1991.

Drugshandel

Nadat Van Hout weer op vrije voeten is, stort hij zich op de drugshandel. Hij doet dat zonder Holleeder. In 1996 overleeft hij een aanslag op zijn leven, als hij in het bijzijn van zijn vrouw Sonja en zijn zoon Richie, wordt beschoten als hij in zijn stilstaande auto zit. Een drugsgerelateerde aanslag, denken de autoriteiten. 
Volgens Holleeder zijn criminelen John Mieremet en Sam Klepper verantwoordelijk voor de liquidatiepoging en eisen ze losgeld om het conflict te beslechten, maar Van Hout gaat daar niet in mee. Een paar maanden na de liquidatiepoging wordt Van Hout opnieuw gearresteerd op verdenking van het leiden van een criminele organisatie die handelt in softdrugs.

Vriendschap bekoeld

Nadat Van Hout in 1999 (opnieuw vervroegd) vrijkomt, is zijn vriendschap met Willem Holleeder inmiddels ernstig bekoeld. De laatste is overgelopen naar de kant van Klepper en Mieremet, waardoor Van Hout hem als verrader beschouwd. 

Drie keer is scheepsrecht

Nadat Van Hout in 2000 opnieuw een beschieting overleefd, is hij ervan overtuigd dat zijn oude maat Holleeder achter de aanslag zit. Hij is niet gewond geraakt, maar goed weggekomen. Drie jaar later gaat het alsnog mis voor hem. O p vrijdagochtend 24 januari heeft hij een afspraak met onder andere Robert ter Haak in een chinees restaurant in Amstelveen. Als het gezelschap vertrekt komt er een rode motor langsgereden waarop de man die achterop zit, het vuur opent. Van Hout (45) en Ter Haak (36) komen daarbij om het leven.

Holleeder het brein

Zowel de zussen Sonja en Astrid Holleeder als  Willem Endstra en Thomas van der Bijl hebben bij de politie verklaard dat Willem verantwoordelijk is voor de dood van Cor van Hout. Willem Holleeder staat eveneens terecht voor de liquidatie van Endstra en Van der Bijl. Sonja heeft later verklaard dat haar broer na de dood van haar man voor de deur stond om de criminele erfenis van Van Hout op te halen.

Actueel

Volgens de advocaten van Willem Holleeder wordt door het OM te gemakkelijk naar hun cliënt gewezen bij de moord op Van Hout. Ze hebben de rechter gevraagd voor de opheffing van de voorlopige hechtenis van Holleeder. Het is volgens advocaat Sander Janssen heel goed mogelijk dat niet Holleeder, maar anderen achter de moord op Van Hout zitten.
Janssen heeft de rechtbank verteld dat Van Hout conflicten had met andere criminelen. De ruzies zijn soms ontstaan door het drankmisbruik van Van Hout. Hij had in beschonken toestand de neiging mensen om zich heen te vernederen. "Opmerkingen die in de Amsterdamse onderwereld heel fout kunnen aflopen", volgens Janssen. 
Het OM stelt in lijn met de verklaringen van o.a. de zussen Holleeder, dat Willem een financieel motief heeft voor de moord op Van Hout. De officier van justitie: " Het is opvallend hoeveel moeite de verdediging doet om iedereen aan elkaar te knopen, terwijl het motief van Holleeder in één alinea moeiteloos wordt weggeschreven.”

Het Openbaar Ministerie komt op 26 juni met een reactie op Janssens pleidooi.

Meer over:

, , , , ,