Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

"Dijsselbloem heeft een feestje georganiseerd, maar heeft zichzelf niet uitgenodigd"

25 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Schermafbeelding 2017-03-25 om 01.04.06
De overheid behaalde in 2016 een begrotingsoverschot van 2,9 miljard euro. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het nieuwe kabinet zal daarom miljarden extra te besteden hebben. Econoom Mathijs Bouman is te gast bij Pauw en adviseert het aanstaande kabinet.
"Het is mede door het beleid van dit kabinet natuurlijk dat het begrotingstekort uit de boeken is", zegt Bouman. "Met de kennis van nu zijn deze meevallers eigenlijk te groot en hebben we in de jaren dat we vol op de rem gingen, onszelf misschien iets teveel pijn gedaan. Dat was misschien moeilijk te berekenen van tevoren, dat zie je nu terug in de cijfers. Jeroen Dijsselbloem heeft een feestje georganiseerd, maar is zelf niet uitgenodigd met z'n 9 zetels".
Volgens de econoom hebben we onszelf niet kapot bezuinigd, maar aan de andere kant zie je dat het niet zo verschrikkelijk nodig was als het kabinet aan het begin van de crisis heeft gezegd. En wat moeten we dan nu met het geld doen? Belastingen omlaag en de lonen omhoog?