Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Deze woorden doen mee om de titel 'Woord van het Jaar 2019'

11 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Woord van het jaar 2019
Komende week maakt Van Dale Uitgevers het Woord van het Jaar 2019 bekend. De 19 genomineerde woorden zijn inmiddels naar buiten gebracht.
Iedereen kon het afgelopen jaar nieuwe woorden uit 2019 insturen. Van die inzendingen heeft Van Dale Uitgevers 19 nieuwe woorden voor de shortlist uitgekozen. Afgelopen jaar werd uiteindelijk blokkeerfries verkozen tot het woord van het jaar. Welk woord wordt de opvolger? Stemmen kan tot en met maandag 17.00 uur via de website van Van Dale

Er staan enkele bekende woorden op de shortlist, die regelmatig voorbij zijn gekomen in de media, zoals 'klimaatspijbelaar' (leerling die spijbelt van school om de politiek te attenderen op de klimaatproblematiek) en 'klimaatdrammer' (iemand die hamert op de noodzaak van - in de ogen van critici draconische - klimaatmaatregelen).

Minder bekende woorden zijn bijvoorbeeld 'nulrentoceen' (schertsende naam voor een tijdvak waarin spaarders geen rente voor hun spaargeld ontvangen of daar rente voor moeten betalen) en 'verthuizen' (je huis opnieuw inrichten als alternatief voor verhuizen).
Alle genomineerde woorden op een rijtje:
- bezorgschaamte
- boomer
- bruisregio
- diversiteitsverlof
- ecopopulisme
- foeigesprek
- klimaatspijbelaar
- klimaatdrammer
- levensloopstress
- luchtvluchteling
- nulrentoceen
- plunderpuber
- stalguerrillia
- stekkersubsidie
- toetertrouwstoet
- verthuizen
- vleeswroeging
- wiebelpensioen
- windterreur