Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Deze video zette de Amerikaanse politiek op zijn kop

27 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
steyer
Miljardair en democraat Tom Steyer zet de Amerikaanse politiek op zijn kop met een landelijke commercial waarin hij de ‘impeachment’ van president Donald Trump wil inzetten.
Tom Steyer geeft vaker geld uit aan politieke campagnes. Bijvoorbeeld voor de democratische kandidaten, Obama en Clinton, in respectievelijk 2008 en 2016. Waar hij normaliter een kandidaat steunt met geld, spreekt hij zich nu uit tegen een politicus. Hij wil dat burgers hun stem gebruiken om hun vertegenwoordigers in het Amerikaanse congres aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Zo hoopt hij dat het congres als gevolg de 'impeachment'-procedure in werking zal zetten.

Clinton

In de video haalt hij een eerdere 'impeachment' aan, die van Clinton in 1999. Hij benoemt dat de reden tot ‘impeachment’ de belemmering van rechtvaardigheid was. Trump heeft zich met het ontslag van FBI-directeur James Comey aan hetzelfde schuldig gemaakt, volgens Steyer. Met de Clinton-affaire als precedent, ziet hij ook nu genoeg reden om Trump af te zetten. 

Nucleaire dreiging

Daarnaast ziet Steyer Trump als een duidelijk gevaar voor de Amerikaanse constitutie, de vrije pers en het Amerikaanse volk. De president zou het land elke dag blootstellen aan de dreiging van een nucleaire oorlog. Hij geeft aan dat niet alleen hij, maar ook mensen uit de directe omgeving en uit de regering van de president dit standpunt delen.

Reactie Trump

President Trump heeft al gereageerd. Op Twitter maakt hij zijn ongenoegen over de campagne van de miljardair duidelijk. Schijnbaar heeft Steyer Trump altijd al tegengewerkt, zonder succes.
Wacky & totally unhinged Tom Steyer, who has been fighting me and my Make America Great Again agenda from beginning, never wins elections!

Een petitie en een beloning

De commercial van Steyer is niet het enige initiatief om ‘impeachment’ van Trump af te dwingen. Er bestaat al een petitie die door ruim een miljoen mensen is ondertekend. Eerder deze maand kondigde uitgever Larry Flynt aan dat hij een beloning van tien miljoen dollar uitlooft voor de persoon met de cruciale tip die ‘impeachment’ mogelijk maakt.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA