Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Deze Turkse kunstenares opent de aanval op Erdogan

11 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
erdogan
Zondag stemt Turkije over een grondwetswijziging die de macht van president Recep Tayyip Erdoğan rijkelijk uitbreidt. De Turkse kunstenares en feministe Ekin Onat (41) verzamelde het afgelopen half jaar de nodige artistieke munitie en zal in mei in Venetië het kunstzinnige vuur op hem openen. 
Op 11 mei breekt de prestigieuze Biënnale in Venetië voor het 57e maal aan. Tijdens de duur van deze kunstmanifestatie houden Ekin Onat en haar Israëlische kunstzuster Michal Cole een eigen tentoonstelling genaamd Objection in een Venetiaanse villa aan de Canal Grande. “Om vrouwenrechten en vrijheid van meningsuiting een dak boven het hoofd te bieden,” vertelt Onat dinsdag in de Britse krant The Guardian .
enit okan
Ekin verzamelde in het geheim 330 pagina’s aan interne Turkse politieverslagen, waarin meer dan tweeduizend door de staat goedgekeurde geweldsacties tegen burgers staan gerapporteerd, zo schrijft de krant. Uit angst voor sabotage houdt Ekin die details geheim tot de opening van haar tentoonstelling, tijdens de openingsweek van de Biënnale in mei. The Guardian durft het optreden vast een ' headline-grabbing stunt ' te noemen.
De villa – een pop-upmuseum – is ingericht als een huis. In de inrichting ervan spelen Ekin en Cole met het idee dat thuis een politiek neutraal en veilig terrein is.
In hun werk weerklinkt de militaire reactie op de Turkse couppoging in 2015. Ekin vertelt: “Iedere politieagent in Turkije heeft het recht om te doden. Dat uniform dehumaniseert ze, er blijft geen empathie over. Ik heb altijd gevochten voor vrouwenrechten maar nu voelt het alsof er geen onderscheid meer mag worden gemaakt. We vechten voor de mensenrechten.”
Meer lezen over cultuur? Dat kan hier!

Meer over:

, , , ,