Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Deze films moet je volgens Jeroen hebben gezien

19 mei 2018
  •  
leestijd 3 minuten
jeroenpauw
Na een lange dag neerploffen op de bank met een filmpje is voor niemand een straf. Maar welke film ga je dan kijken? Uw host geeft tips!

1. C'est arrivé près de chez vous

Jeroens absolute favoriet is C’est arrivé près de chez vous. Een opmerkelijke film waar humor en horror elkaar continu afwisselen. De filmmakers drijven de spot met journalisten die belust zijn op sensatie.  De titel van de film verwijst naar een rubriek over plaatselijke criminaliteit in de Belgische krant Le Soir
De film draait om een groep documentairemakers die het leven van seriemoordenaar Ben volgt. Hoewel ze daar in het begin objectief over berichten, worden ze uiteindelijk zo meegesleept door het geweld dat ze medeplichtig worden. Eerst door alle moorden zonder commentaar te laten passeren. Daarna aanvaarden ze geld van de moordenaar, zodat ze verder kunnen werken aan hun documentaire over zijn leven. 

2. Inglourious Basterds

“Deze film is aangrijpend en super gewelddadig, maar kent tegelijkertijd ook een onnavolgbare dosis humor.” De door Quentin Tarantino geregisseerde film speelt zich af in het bezette Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze atypische oorlogsfilm neemt een joodse groep die bekend staat als ‘The Basterds’ de nazi’s tijdens een filmpremière te grazen. Alle nazi-kopstukken die aanwezig zijn, waaronder Goebbels, Himmler, Heidrich en Hitler, leggen het loodje.  
The basterds vergezellen een Duitse actrice die in het verzet zit. Ze besluiten zich voor te doen als Italianen. De situatie wordt erg pijnlijk als blijkt dat een Duitse officier vloeiend Italiaans spreekt en the basterds niet..

Voor deze film wilde Tarantino alleen Duitse acteurs voor Duitse rollen, Britste acteurs voor de Britse rollen en Franse acteurs voor de Franse rollen casten. Hij wilde ook graag een levensechte wurgscène. De regisseur besloot eigenhandig, onder begeleiding van een stuntman, een actrice voor korte tijd te wurgen. Tarantino vreesde dat het anders niet echt genoeg zou lijken..

3. One Flew Over the Cuckoo’s Nest

“Deze film is een aanklacht tegen de manier waarop psychiatrisch patiënten worden behandeld. Je gaat opeens heel anders naar die patiënten kijken.” De hoofdrolspeler Randle P. McMurphy doet zich voor als psychiatrisch patiënt om zo een relatief comfortabele gevangenisstraf uit te kunnen zitten. Eenmaal in een psychiatrische instelling vecht hij het autoritaire bewind aan.
De auteur van het boek waarop de film is gebaseerd, wilde One Flew Over the Cuckoo's Nest nooit zien. Hij vond de verfilming te weinig lijken op het boek. De film kreeg desondanks vijf Oscars, meer dan zes Golden Globes en zes BAFTA Awards toegekend.

4. A Clockwork Orange

“A Clockwork Orange maakte ontzettend veel indruk omdat het een afschuwelijke film is. Het gaat over seksueel geweld en de waanzin van mensen.”
De hoofdrolspeler Alex is overdag een keurige scholier. ’s Nachts verandert hij in een gewelddadige jongen die willekeurige voorbijgangers terroriseert. De film die afkomstig is uit 1975 veroorzaakte destijds een schandaal. De schokkende beelden van geweld en seks waren heel ongebruikelijk. Media schreven zelfs dat een aantal moorden en inbraken in het Verenigd Koninkrijk te wijten waren aan deze film. Ze zouden er namelijk exact op lijken. De regisseur, Stanley Kubrick, kreeg doodsbedreigingen vanwege A Clockwork Orange.

5. Godfather

“Deze film staat dichtbij de werkelijkheid, maar bevat ook veel fantasie.” The Godfather wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden. De film draait om Don Vito Corleone, die aan het hoofd staat van een maffiafamilie in New York. Als een andere familie ook drugs wil verkopen in de Big Apple, ontstaan er problemen..
Ook de regisseur van deze film schuwt lugubere beelden niet. Voor de bekende scène die je hieronder ziet, werd een echt paardenhoofd gebruikt..
Sfeerbeeld BNNVARA programma's