Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De werknemer die per ongeluk een raket-alert verzond aan alle Hawaiianen moet zijn baan houden

16 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Stephen Colbert
De voorgeschiedenis is als volgt: zaterdagochtend werden alle inwoners van Hawaii (VS) wakker met een zeer verontrustend bericht op hun telefoon, daar stond namelijk de boodschap dat er een ballistische raket onderweg was naar het eiland en iedereen onmiddellijk dekking moest zoeken. En de laatste zin van het bericht maakte het nog erger. Die luidde: 'Dit is geen oefening'.
Behoorlijke reden tot paniek natuurlijk, voor de - terecht - geschrokken inwoners van de Amerikaanse staat. Gelukkig bleek het allemaal te berusten op een misverstand. Een werknemer van the Hawaii Emergency Management Agency (HEMA) het agentschap dat belast is met het crisisplan voor noodsituaties, zoals een nucleaire aanval, heeft per ongeluk een noodmelding verzonden aan alle inwoners van het eiland. Een foutje dus, want de bedoeling was om  het waarschuwingssysteem intern te testen en dus niet daadwerkelijk het publiek een bericht te sturen.
Hawaii-alert
In  The Late Show  van de Amerikaanse talkshowhost Stephen Colbert leggen ze uit hoe dit heeft kunnen gebeuren en nadat Colbert dat heeft gedaan, pleit hij voor het behoud van de baan van de werknemer die de fout heeft gemaakt, want je gelooft je oren niet als je hoort hoe het noodsysteem precies werkt.
Naar aanleiding van de gebeurtenissen heeft de NOS al navraag gedaan bij de Nederlandse autoriteiten of iets dergelijks in ons land ook mogelijk is. Een fout zoals in Hawaï zal door NL-Alert waarschijnlijk niet gemaakt worden omdat Nederland een "een heel zorgvuldig veiligheidsprotocol" heeft, volgens Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisimanagement (COT)  tegen Nieuwsuur . "Er zijn mensen met mandaat om zo'n boodschap te kunnen versturen, getrainde professionals die dat niet zonder overleg doen."
Inmiddels heeft HEMA laten weten de procedure aan te passen om te voorkomen dat zo'n fout ooit nog een keer wordt gemaakt. Er is nu een tweede persoon nodig om een raketalarm uit te kunnen sturen. 
En: de werknemer die de fout maakte, is tijdelijk herplaatst. HEMA is niet van plan om hem te ontslaan.

Meer over:

, , , , , ,