Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De week van de NAVO- en Klimaattop

2 dec 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
earth-4195982_960_720
Deze week staan er twee belangrijke toppen op de agenda: de NAVO-top in Londen en de klimaattop van de Verenigde Naties in Madrid. Twee bijeenkomsten waar wereldleiders plannen voor de komende jaren in kaart brengen. In dit artikel behandelen we kort wat je moet weten in aanloop naar deze twee toppen.

Vanuit de hele wereld komen regeringsleiders en ministers naar Madrid voor de mondiale klimaattop van de Verenigde Naties. Premier Rutte en de ministers Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Kaag (Buitenlandse Handel), Van Veldhoven (Milieu en Wonen) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zullen aanwezig zijn. Op deze top zullen de laatste afspraken worden gemaakt over de uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs. Dat akkoord zal per 1 februari formeel van kracht worden.

Uitstoot stijgt nog altijd

Wat formeel niet op de agenda staat tijdens de top, maar waarover ongetwijfeld gesproken gaat worden, is de vraag of er niet meer moet gebeuren aan het klimaat. De zorgen over de opwarming van de aarde zijn alleen maar toegenomen na het verschijnen van de door de VN opgestelde Klimaatdoelen. Afgelopen week werd bekend dat de kloof tussen de opgestelde doelen en de wereldwijde uitstoot niet kleiner wordt. De uitstoot van CO2 stijgt nog altijd, terwijl deze juist zou moeten dalen. De CO2-uitstoot zou dit jaar 49 procent minder moeten zijn ten opzichte van 2016, maar dit is niet gehaald.

Klimaatdoelen in Nederland

Afgelopen oktober werd bekend dat Nederland de klimaatdoelen niet gaat halen. Zelfs als alle maatregelen in het Klimaatakkoord volledig worden uitgevoerd, halen we het niet. De CO2-uitstoot van zou in de afgelopen vier jaar een vermindering tussen de 43 en 51 procent moeten hebben. Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzocht dit, en kwam erachter dat we dit naar alle waarschijnlijkheid niet gaan halen. Wat de zaak nog lastiger maakt, is dat de Nederlandse economie in een rap tempo aan het stijgen is. Dit betekent dat er meer industriële activiteit en meer werkverkeer is. Beide zijn bronnen van veel CO2 uitstoot. GroenLinks-leider Jesse Klaver reageerde tijdens een uitzending van PAUW op het niet behalen van de klimaatdoelen.

NAVO-top in Londen

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, heeft erop gehamerd dat Nederland meer moet bijdragen aan de NAVO, dat dit jaar 70 jaar bestaat. Hoekstra benadrukte opnieuw de wens van de Amerikaanse regering dat de lasten van de NAVO eerlijker verdeeld moeten worden. De grote vraag die gesteld wordt door Hoekstra, is wat de NAVO gaat doen om de ‘belangrijkste veiligheidsinstantie levend en levendig te houden’.

De NAVO, EU en de Brexit

Oud-Premier Theresa May heeft meerdere malen benadrukt na de Brexit nauw te willen samenwerken met de EU op veiligheidsgebied. Maar door de onenigheid over de Brexit, zijn er nog geen goede afspraken gemaakt over samenwerkingen op het wereldtoneel.

Dit is belangrijk voor de Europese Unie, aangezien zij voorzichtig bezig zijn een eigen militaire poot op te zetten. Londen als locatiekeuze laat zien dat de NAVO de militaire band met het Verenigd Koninkrijk intact wil houden. De Europese veiligheid is bij de NAVO een primair doel en dit willen zij graag doen met de betrokkenheid van de Britten. Het laat hiermee zien dat het niet uitmaakt of een Europees land wel of niet lid is van de Europese Unie.

 

Een week waarin veel voor de boeg staat. Tijdens de klimaattop is het de vraag wat Nederland in het nieuwe decennium gaat doen om uitstoot in zoverre te verminderen dat de klimaatdoelen gehaald zouden kunnen worden.

 

De grote vraag tijdens de NAVO-top zal zijn hoe president Donald Trump zich gaat opstellen en wat er verwacht wordt van Nederland. En hoe gaat de NAVO de veiligheid in Europa de komende jaren waarborgen?

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA