Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Dé strandleestips van Rutte, Merkel, Macron, Trudeau, Trump en May

  •  
06-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
merkel-trump
Voor velen is de zomervakantie begonnen, dus boekverkopers kunnen zich in de handen wrijven. Voor hen die nog geen strandvoer hebben gekocht, vroegen wij ons af: wat lezen onze leiders eigenlijk?  

Mark Rutte

voskuil mark rutte
Tijdens Zomergasten onthulde onze premier dat hij een groot liefhebber is van Het Bureau, de vuistdikke romancyclus (5500 bladzijden) van J.J. Voskuil. In Het Bureau is de lezer getuige van de dagelijkse gang van zaken op een onderzoeksinstituut.  
Rutte lichtte toe: “Het is één traag, dertig jaar lang voortslepend verhaal. Maar zo verschrikkelijk mooi geschreven. Bijna kaal, zonder bijvoegelijke naamwoorden.” 

Angela Merkel

angela merkel
Nadat Bondskanselier in 2013 gewond raakte tijdens een middag langlaufen, herstelde ze met het geschiedkundige boek The Transformation of the World (Die Verwandlung der Welt) in handen. Het is geschreven door de historicus Jürgen Osterhammel en beslaat de periode 1860-1914.
Volgens The Guardian dankt Merkel haar wereldbeeld aan dit 1500 pagina’s tellende werk, en hoewel ze het nooit als haar favoriete boek heeft aangeduid, kunnen we er voorzichtig van uitgaan dat ze er nog graag doorheen bladert.  

Emmanuel Macron

Een favoriet boek heeft Macron niet, zegt hij althans. Favoriete schrijver wel degelijk, en ze zijn allemaal van eigen bodem: Stendhal, Albert Camus, André Gide, de dichter Rimbaud. En als hij iets moet kiezen: de gedichtenbundel Fureur et Mystère van de (eveneens Franse) dichter René Char.

Justin Trudeau

In tegenstelling tot zijn kledingstijl , lijkt de boekkeuze van de Canadese premier Trudeau minder politiek beladen. “ Just about everything by Stephen King ,” antwoordde hij ooit op de vraag wat hij het liefst las. En omdat Trudeau zelf niet met een titel komt, kiezen wij er een voor je uit: Gwendy's Button Box, een van Kings laatste thrillers.

Donald Trump

trump art deal
President Trump is, het kon haast niet anders, vaag over zijn leesgedrag. In een interview met nieuwzender CNN — waarmee hij tegenwoordig niet bepaald op goede voet staat — leek hij te suggereren alsof hij ‘het nieuwste boek van CNN’ graag leest. 
Tijdens een ander gesprek noemde hij The Art of the Deal, deels een memoire, deels een zakenadviesboek, over niemand minder dan Donald Trump. (Schrijver: journalist Tony Schwartz.) “Mijn op één na favoriete boek aller tijden,” zei hij. Een nummer één dan? “De Bijbel!”

Theresa May

may harry potter
Theresa May blijkt een Britse in hart en nieren. Ze leest graag een van de zeven Harry Potterboeken van J.K. Rowling.
Haar boekkeuze verraadt mogelijk meer dan alleen haar culturele behoefte. In een survey getiteld Harry Potter and the Deathly Donald ontdekte een studente van de universiteit van Pennsylvania dat des te meer Potterboeken haar ondervraagden hadden gelezen, des te minder ze van Trump hielden.