Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

‘De smartphone dreigt een hele generatie naar de vernieling te helpen’

  •  
04-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
Verslaving aan smartphones
IGen noemt de Amerikaanse psychologe Jean M. Twenge de generatie jongeren die dreigt op te groeien tot solistische, depressieve mensen zonder sociale vaardigheden. Allemaal door het excessief gebruik van smartphones.
De leden van de iGen zijn geboren tussen 1995 en 2002, bezitten hun eigen Instagram-account nog voordat ze naar de middelbare school gaan en kunnen zich de tijd van voor het internet niet meer herinneren. Ze verschillen van millennials in dat opzicht, want hoewel zij ook grotendeels opgroeien in het digitale tijdperk, hebben zij nog wel een tijd gekend waarin het internet nog niet alom aanwezig was. "iGen's oudste leden waren vroege tieners toen de iPhone werd geïntroduceerd in 2007 en middelbare scholieren toen de iPad zijn intrede deed in 2010. Een enquête onder meer dan vijfduizend Amerikaanse tieners laat zien dat drie van de vier een iPhone in bezit heeft." Dat staat vandaag te lezen in een uitgebreid artikel over de vernietigende invloed van de smartphone, door Jean Twenge in The Atlantic .

Verslaving?

Eerder dit jaar schreven we al over de werking van een smartphoneverslaving . Wouter van Noort beschrijft in zijn boek  Hoe de smartphone ons leven beheerst  over de fysiologische werking van een smartphone verslaving. Deze verslaving werkt precies hetzelfde in onze hersenen als bijvoorbeeld een rook- of voedselverslaving. Bij het ontvangen van een like op Instagram zijn dezelfde centra in onze hersenen actief als bij het opsteken van een sigaret. Deze zorgen voor een belonging in de vorm van dopamine en geeft ons een goed gevoel, dat we willen vasthouden. Daarom openen we keer en keer weer die Facebook-app. Dat geeft aan dat smartphones een serieus probleem kunnen veroorzaken en het heel moeilijk kan zijn om hem te laten liggen. 
Er zijn nog geen verslavingsklinieken in Nederland die een programma hebben ontwikkeld voor mensen die ernstig lijden onder een smartphoneverslaving. Daarvoor is er nog te weinig onderzoek gedaan. Er zijn al veel onderzoeken beschreven die de negatieve invloed van smartphones op onze gezondheid beschrijven (lees: stress, concentratieproblemen en geheugenproblemen), maar het is nog lang niet duidelijk in hoeverre een smartphone daadwerkelijk op een negatieve manier ons leven beïnvloed. In die zin is de visie van Twenge het meest verregaand tot nu toe. Zij zegt dat de smartphone bovengenoemde generatie serieus 'vernielt'. Volgens haar zorgt de smartphone ervoor dat jongeren geen sociale vaardigheden opdoen, zoals de voorgaande generaties dat deden.
De iGen-generatie spreekt niet meer met elkaar af, maar stuurt Snapchats naar elkaar. "Ze leren niet meer met mensen te praten, kennen niet meer de gezichtsuitdrukking die bij een bepaalde emotie hoort, maar wel welke emoticon erbij past," schrijft ze. "Psychologen zien dat leden van iGen kwetsbaarder zijn dan de voorgaande generaties. Cijfers van tienerdepressie en zelfmoord zijn als een raket omhooggeschoten sinds 2011." Twenge brengt deze stijging direct in verband met het toegenomen smartphonegebruik. Volgens haar staat iGen op de rand van de ernstigste mentale gezondheidscrisis in decennia. En een groot deel van deze achteruitgang is toe te schrijven aan de smartphone.
Lees hier het hele stuk van Twenge op The Atlantic.
Wellicht is het gevaar van het toenemende smartphonegebruik in het verkeer een concreter voorbeeld van de gevaren van de voortschrijdende technologie. Immers kan appen achter het stuur direct tot een noodlottig verkeersongeval leiden. De dood in het ergste geval. Niet voor niets pleitte minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, eerder deze week voor een totaalverbod van het gebruik van een smartphone in de auto. Het is al verboden om een smartphone in de hand te gebruiken tijdens het besturen van een motorvoertuig. In de praktijk gebeurt dat echter nog wel altijd en dat leidt tot verkeersongelukken.
Delen: