Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De president in het nauw? Dit is het Trump-crisisplan

16 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Trump
Het Republikeinse Congreslid Jason Chaffetz, voorzitter van de Ethiek-commissie in het Huis van Afgevaardigden, heeft alle correspondentie tussen Trump en de ontslagen FBI-directeur James Comey opgevraagd. Deze documenten kunnen heel gevaarlijk zijn voor Trumps presidentschap. Chaffetz doorbreekt hiermee een Republikeinse erecode. De onaantastbaarheid van president Donald Trump is nu een stuk minder sterk.  Wordt dit de druppel die de emmer doet overlopen? Dat is nu de grote vraag in de VS. Als het nieuws klopt, is dat een mogelijke opmaat voor een afzettingsprocedure. Obstructie van de rechtsgang is een belangrijke grond voor 'impeachment'. 
Maar tot nu toe gaat Trump steeds weer op dezelfde manier om met lastige affaire's. Het begint een patroon te worden:
Het Trump crisisplan
Dit is schematisch de volgorde der gebeurtenissen. Trump wordt in het nauw gebracht door een lastige affaire. Na iedere onthulling komt een ontkenning, waarna anonieme Witte Huis-medewerkers het nieuws alsnog bevestigen. Vervolgens reageert Trump zelf op Twitter, en ontkent alles opnieuw en gaat recht tegen de lijn in die het Witte Huis gesteld heeft. Hierna moeten woordvoerders alle losse eindjes aan elkaar knopen.
Of deze tactiek opnieuw uitkomst zal bieden, zal nog moeten blijken. 
Meer nieuws, achtergronden en opvallende fragmenten? Kijk dan hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA