Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De Pauw Alzheimer-special in vogelvlucht

  •  
08-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
alzheimer 4
Dementie is een syndroom dat wordt veroorzaakt door een hersenaandoening of hersenziekte. Als gevolg hiervan kan iemand steeds minder goed zelfstandig functioneren. Er is geen genezing mogelijk voor dementie. 
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vormen van dementie is de ziekte van Alzheimer (70 procent). Daarna komen vasculaire dementie (16%) en overige vormen van dementie (14 procent). Directeur  Philip Scheltens  van het VUmc Alzheimercentrum praat ons tijdens een bijzondere uitzending bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementie.
Bijvoorbeeld over de ziekte van Alzheimer. De 47-jarige Christa Reinhoudt is noodgedwongen met pensioen, omdat ze deze ziekte heeft. Ze hang soms bordjes op in huis, om dingen te kunnen onthouden. Maar: 'het is n iet te voorkomen dat je dingen vergeet, hoeveel bordjes met herinneringen je ook ophangt.’
Papa is papa niet meer. De man van Margreet Mantel veranderde op zijn 50e van gedrag en karakter. Hij bleek frontotemporale dementie te hebben. Hoe gaan Margreet en haar kinderen hiermee om? En waarom wordt deze vorm van dementie vaak pas laat ontdekt door artsen? Neuroloog Yolanda Pijnenborg legt het uit.
Edith Block en  Jetske van der Schaar  hebben het Alzheimer-gen. Zij weten dat ze de ziekte krijgen op jonge leeftijd. Edith doet inmiddels al twee jaar mee aan een experimenteel onderzoek in Londen. Gaat dit het medicijn opleveren waar iedereen op wacht? 
Wat kan muziek voor mensen met dementie? Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum, vertelt het. De bekendste jazzmuzikant van ons land, Louis van Dijk, (hij werkte samen met onder andere Toots Thielemans, Ramses Shaffy, Liesbeth List  en het Rosenberg Trio) verzorgde een muzikaal optreden. Van Dijk is zelf ook patiënt. 'Ik hoorde dat men zei dat ik minder duidelijk aanwezig was, niet echt interesse kon opbrengen. Ik heb nooit iets van Alzheimer gemerkt tijdens het spelen van muziek.' 
Meer over dementie en de collecteweek is te vinden op de website van Alzheimer Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.