NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Guy Verhofstadt doet vernietigende aanval op Boris Johnson'

21 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Europa
De Belgische politicus Guy Verhofstadt leidt de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en het Europees Parlement over de Brexit. Hij heeft vandaag een 'vernietigende aanval' op Boris Johnson gedaan, meldt de Britse krant The Guardian.
Europarlementariër Guy Verhofstadt hekelt de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, vanwege zijn kritiek op jonge Europese kiezers, die zich te veel betrokken voelen bij Europa. De Belg noemt de opvattingen van Johnson 'nonsens' en bovendien ook 'ouderwets'. In een speciale meeting met drie committee's in het Ierse parlement, vertelde Verhofstadt dat het perfect mogelijk is om je zowel Europeaan te voelen als een hechte band met je geboorteland te hebben.
'Sommige Britse politici, zoals Boris Johnson, bekritiseren hun jonge landgenoten, omdat ze hun Europese identiteit willen behouden. Hij beschuldigt hen van een dubbele loyaliteit. Ik denk dat dit een valste tweedeling is. Het is een ouderwetse en reductionistische kijk op het begrip identiteit', aldus de Belgische Europarlementariër. 'Ik denk dat we slimmer, opener en inventiever moeten zijn dan dat.'
De aanval van Verhofstadt komt na uitspraken van Boris Johnson, die in dit artikel zijn te vinden, waarin hij het gebrek aan trouw van sommige kiezers aan hun thuisland als oorzaak aanwijst voor het EU referendum van vorig jaar, dat uiteindelijk tot de Brexit leidde.
Johnson zei onder andere: 'Ik zie zo veel jonge mensen met de twaalf gele sterren (van de Europese vlag, red.) op hun gezicht geschminkt, dat ik oprecht niet aan de gedachte kan ontkomen dat mensen een gespleten loyaliteit hebben. En als mensen zeggen dat ze meer gemeen hebben met andere mensen in Europa dan met mensen die gestemd hebben Europa te verlaten, dan wil ik alleen maar zeggen dat juist dat de reden is waarom sommige mensen gestemd hebben om met Groot-Brittannië te vertrekken uit Europa'.
Volgens Verhofstadt, die woensdag in Belfast was om met politieke leiders te spreken, heeft Ierland laten zien dat het mogelijk is om verschillende identiteiten naast elkaar te koesteren (de Ierse, de Britse én de Europese identiteit). De politicus van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) zei ook dat de ergste soort grenzen de grenzen zijn die 'dwars door de harten en hoofden van mensen heen gaan. Want dit soort grenzen veroorzaken 'afsplitsing, discriminatie en vijandigheid', volgens de Belg.
verhofstadt en johnson
Links Guy Verhofstadt en rechts Boris Johnson

Strengere grenscontroles

Het is een gek thema voor de Ieren en de Engelsen, maar het zou zomaar mogelijk zijn dat als de Brexit is afgerond weer strengere grenscontroles zullen plaatsvinden op de grens met Ierland en Engeland. Woensdag benadrukte Verhofstadt dat strengere grenscontroles met checkpoints zouden kunnen terugkeren na de Brexit. Naar de mening van Verhofstadt is de grens met Ierland een onlogische scheiding. Hij pleit ervoor dat de grens onzichtbaar blijft, zoals nu. "Ik ben een Belg, dus surrealisme is natuurlijk voor mij, maar het herinvoeren van grenzen zou compleet absurdistisch zijn, zelfs voor mij', aldus Verhofstadt.

Meer over:

,