Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De Noord-Koreaanse dreiging houdt aan

31 aug 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Noord-Koreaanse dreiging
Noord-Korea vuurde deze week een ballistische raket over Japans grondgebied heen, de Stille Oceaan in. Een ongekende provocatie. De leiders van Japan, de VS en China hebben zich inmiddels in strenge bewoordingen uitgelaten. De internationale sancties tegen de dictatuur van Kim Jong-un doen zich inmiddels gelden.
Deze beelden zijn vrijgegeven door het staatspersbureau van Noord-Korea. De autoriteiten hebben in een verklaring laten weten dat deze lancering 'de eerste stap van militaire operaties in de Stille Oceaan is en van herhaaldelijke bedreigingen in de richting van het eiland Guam, officieel grondgebied van de Verenigde Staten. De raket, die dinsdagochtend werd afgevuurd, vloog door het luchtruim van het noord-Japanse eiland Hokkaido. De bevolking in het noorden van het land werd gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen, maar de raket vloog 2700 kilometer, ging over het land heen en brak vervolgens in drie stukken.
raket noord-korea over japan

Japan

De Japanse premier Shinzō Abe gaat aan de Verenigde Naties vragen de druk op Noord-Korea op te voeren. Hij stelt dat hij alles in zijn macht zal doen, om zijn bevolking te beschermen.  Hij noemt het afvuren van de Noord-Koreaanse raket een 'ongeëvenaarde en serieuze bedreiging voor Japan'.

De Verenigde Staten

De Amerikaanse president Donald Trump sluit geen enkele optie uit in de crisis met Noord-Korea. Het Witte Huis schrijft in een verklaring dat 'de boodschap van Noord-Korea luid en duidelijk is binnengekomen bij de rest van de wereld.' 'Met de lancering van het projectiel heeft het Noord-Koreaanse regime zijn minachting laten zien voor zijn buurlanden en andere lidstaten van de Verenigde Naties', zei Trump. Volgens hem heeft het regime van Kim de internationale gedragscode met voeten getreden. Dreigende acties leiden volgens Trump alleen maar toe dat de Noord-Koreanen verder geïsoleerd raken.

China

Zelfs de Chinezen hebben zich inmiddels uitgelaten over de spanningen op het Koreaanse schiereiland. De woordvoerder van het Ministerie van Defensie, Ren Guoqlang, zei donderdag tijdens zijn maandelijkse persconferentie dat China nooit 'oorlog en chaos zal toestaan op de drempel van de eigen voordeur'. 
Nadat Noord-Korea de raket heeft afgeschoten kwam de VN-Veiligheidsraad bijeen voor een spoedvergadering, maar voor grote maatregelen is unanimiteit nodig. China en Rusland gaan niet mee in het treffen van extra sancties, maar wel hebben de Chinezen laten weten dat Noord-Korea alleen zou staan in dit conflict.

Sancties VN

Begin deze maand werd door de Veiligheidsraad unaniem besloten tot  beperking van de export uit Noord-Korea en van investeringen in het land. Landen mogen ook geen Noord-Koreaanse werknemers meer laten overkomen. De export van kolen, erts en andere grondstoffen naar China is een van de weinige manieren voor Noord-Korea om geld te verdienen. Eerder dit jaar schortte China al de import van kolen uit Noord-Korea op om het regime onder druk te zetten.
Inmiddels zijn de sancties zichtbaar, met name in de Chinese grensstad Hunchun, waar van oudsher wordt gehandeld met het buurland. Het grensstadje is zelfs grotendeels afhankelijk van de handel met het geïsoleerde buurland. Alle Noord-Koreaanse werknemers worden de grens overgezet en andersom mogen handelaren uit China ook de grens niet meer over.

Oefening Zuid-Korea en VS

Ondertussen lopen de spanningen in de regio verder op nadat de Zuid-Koreaanse en de Amerikaanse luchtmacht donderdag een oefening  hebben gehouden met bommenwerpers boven het Koreaanse schiereiland. Bij deze oefeningen waren twee supersonische B1B-bommenwerpers en vier F35B-straaljagers betrokken. Noord-Korea is ten zeerste tegen deze oefeningen, want het regime ziet ze al voorbereidingen voor een invasie. Het is te hopen dat er een diplomatieke oplossing kan worden gevonden voor het almaar oplopende conflict. Eerder deze week sloot de Amerikaanse Defensie minister Jim Mattis dat vooralsnog niet uit.

Lees hier verder over de spanningen met Noord-Korea.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA