Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De kokosgekte ontmaskerd

12 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
kokos
Kokossnippers, kokosrasp, kokoscrème, kokosspread, kokosjodenkoek, kokoshavermout, kokosgranolareep, kokosbakspray, kokosconditioner. Kokos voor op brood, kokos voor door de yoghurt en — voor wie de adviezen van de meiden van The Green Happiness hoog acht — kokos voor in je haar. Wij gebruiken jaarlijks 107 miljoen kilo kokosolie, te vinden in maar liefst vijf procent van al onze supermarktproducten. Kokosolie zou gezond zijn en enorm goed voor het milieu, al brokkelt dat imago nu gestaag af.

Vetter dan jus

Aan de mythe ‘Kokosolie is gezond’ maakten de onderzoekers van de American Heart Association vorige maand al officieel een einde. In kokosolie troffen zij een absurd hoog vetpercentage (82 procent) aan, zeker in vergelijking met jus uit de pan (50 procent vet) en roomboter uit het kuipje (63 procent).
De mythe ‘Kokosolie is duurzaam’ ontkrachtte goededoelenorganisatie Fairfood International onlangs nog in Trouw . Kokosolie wordt gewonnen uit gedroogd kokosnootvruchtvlees. Al die gedroogde kokosnoten halen producenten bij zo’n 16 miljoen kleine boeren uit Indonesië, India, de Filippijnen en zo nog wat landen. En 40 tot 61 procent van die boeren leeft onder de vastgestelde armoedegrens van 1,90 dollar per dag.
“Ons valt op dat keurmerken zich amper bezighouden met kokosolie,” zei Sander de Jong, directeur van Fairfood, in april. “In Nederland hebben we geen enkele gecertificeerde kokosolie gevonden, en dat terwijl het product erg belangrijk is voor de Nederlandse markt. In volumes is kokosolie een stuk groter dan kokosmelk of -water.”

Kankermedicijn

Britse krant t he Guardian drukt de kokosnootgekte vandaag de kop in. Schrijfster Amy Fleming stelt dat 40 tot 60 procent van de 3,5 miljoen kokosnootboeren op de Filippijnen minder dan een dollar per dag verdienen. In het artikel ‘ High fat oil and low paid farmers: the cost of our coconut craze ’ verwerpt zij de westerse omarming van het product, en ze bekritiseert de voedselgoeroe’s die in boeken (met titels als  The Coconut Miracle en The Goodness of Coconuts )beweren dat de olie vet verbrandt, hersenschade ongedaan maakt, tumoren verkleint en virussen buiten het lichaam houdt.
Fleming wijst actrice Gwyneth Paltrow aan als een van de aanjagers van de westerse kokosgekte. Paltrow populariseerde de kokosnoot als superfood op haar lifestyleplatform Goop . In een interview in 2013 zei Paltrow dat ze veel kokosolie in de pan gooide en op haar gezicht smeerde. Ze ontgifte haar mond er eveneens mee, zei ze in dat interview. Dat oeroude ritueel heette ‘ oil pulling ’. Inmiddels verdient Paltrow aan de hype en is ze verbonden aan kokosproducent Vita Coca. Andere gezichten van dat bedrijf: beroemdheden Rihanna, Madonna, Matthew McConaughey en Anthony Kiedis (van de Red Hot Chili Peppers).
Weet wat je eet. En lees het gehele artikel van Fleming hier .

Meer over:

olie, gezond, kokos, noot

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA