Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De Google doodle leert ons over de grote invloed van hiphop-cultuur

  •  
11-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Google doodle
De Google 'doodle' heeft elke dag een nieuwe verrassing in petto. Op de ene dag een grotere dan op de andere. De doodle van vrijdag is wel een heel bijzondere. Hij viert de geboorte van de hiphopcultuur.
Op de startpagina van Google heb je dagelijks de zogeheten doodle. Af en toe schuilt er achter het logo van de internetgigant een verrassing in diverse vormen. Het kan van alles zijn. Een video om een overleden popster te eren of bijvoorbeeld om een bijzondere dag van cachet te voorzien. Vandaag is de doodle bijzonder uitgebreid en leuk om mee te spelen. Hij neemt je mee in de geschiedenis van hiphop-cultuur uit. Op 11 augustus 1973 werd de zogeheten ' break ' uitgevonden, waardoor mensen langer konden dansen. Voor het eerst werden twee draaitafels gebruikt, zodat muziek gemixt kon worden. Break dance ontstond toen, vervolgens werd de MC (Master of Ceremonie) geïntroduceerd, die over de muziek heen rijmt. In Brooklyn kwamen toentertijd de eerste grote hiphopfeesten.
Google doodle
En passant leert Google je ook nog draaien via een tutorial, waarin wordt uitgelegd hoe de crossfader werkt. Daarnaast mag je een graai doen in een krat met lp's van grote dj's die de grondleggers waren van de hiphop-cultuur, zoals DJ Cool Herc en Grandmaster Slash & the Furious Five en Prince Paul. Daarnaast leer je over pioniers, zoals Grand Wizzard Theodore (de uitvinder van het scratchen) en The Sequence (het eerste hiphop-trio dat volledig uit vrouwen bestond).
De turntables
Probeer het hier zelf uit, klik op de doodle en begin het muzikale avontuur door Brooklyn, New York City.
Meer nieuws & achtergronden lees je hier!