Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De gevolgen van orkaan Harvey in beeld

28 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Orkaan Harvey
De zware tropische storm die momenteel Texas teistert heeft tot dusver twee dodelijke slachtoffers geëist en tienduizenden Amerikanen doen evacueren. De mensen die (nog) niet uit het gebied wisten te ontkomen, moeten - soms letterlijk - roeien met de riemen die ze hebben.

Vissen zwemmen in huis

Zien te overleven in een gebied dat bijna volledig blank staat is niet eenvoudig. Als je geen voedsel hebt dat waterdicht verpakt is, ben je de klos. Deze mensen hadden wat dat betreft mazzel, omdat het eten in dit geval naar hen toe is gekomen.
Why go out looking for food when the food comes to our living room?  pic.twitter.com/s8ZbMZv9yC

Auto's en trucks vast onder water

De infrastructuur ligt grotendeels in duigen. Vele wegen staan onderwater. Mensen werden compleet verrast door de hoeveelheid water en de snelheid waarmee het naar beneden is gekomen, waardoor ze niet in staat zijn geweest op tijd weg te komen met hun voertuigen.  In Texas zijn 250 (snel)wegen afgesloten door de enorme regenval, met op sommige plekken 65 centimeter regen in korte tijd. Daar kan nog zeker een zelfde hoeveelheid bijkomen. In veel straten van steden en dorpen staat het water soms tot borsthoogte.
Three cars fully submerged on 59, just under 288. Woman asks, "why would anyone drive during this?!?" #houstonflood pic.twitter.com/ihg7KWPHNZ
A reporter in Houston spotted a truck driver stuck in the flood. She was able to flag down police who saved his life live on TV. Holy crap. pic.twitter.com/v2nNjxJ12P

Heldhaftige reddingsacties

Lang niet alle Texanen wisten zichzelf tijdig in veiligheid te brengen. Sommige mensen zijn daardoor in levensgevaarlijke situaties terecht gekomen. Gelukkig zijn de hulpdiensten in vol ornaat eropuit getrokken om zoveel mogelijk mensen te redden. Maar niet alleen veiligheidsdiensten, ook enkele heldhaftige burgers steken hun nek uit om hun medemens uit de penarie te helpen.
15 yr old Declan and friends have been picking people up in Meyerland since late morning @HoustonChron #houstonflood pic.twitter.com/fOh8lwXBzm
Dear God some people give me such hope:

REPORTER: What are you going to do?

HERO: I'm gonna save some lives. pic.twitter.com/Qj2nmvCD97
Verscheidene regio's krijgen ook de komende dagen bakken water over zich heen en mogelijk klaart het pas vrijdag op. De zware regenval is de nasleep van orkaan Harvey, die afgelopen vrijdag begon en inmiddels is afgewaardeerd tot tropische storm, maar nog steeds voor veel neerslag zorgt.
Ook waarschuwt het National Hurricane Center in de Verenigde Staten voor tornado’s in Texas en mogelijk ook in de buurstaat Louisiana. De chef van the Houston Police Department meldt dat momenteel 2000 mensen gered zijn van de overstromingen in de stad en dat er nog 185 verzoeken om hulp uitstaan.

Meer over:

harvey, texas, amerika, orkaan

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA