Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De Formatievloggers in het zonnetje gezet

  •  
07-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Formatievloggers
Het zijn bekende gezichten inmiddels, niet alleen in deze talkshow en voor de Journaal-kijker, maar vooral ook op en rond het Binnenhof in Den Haag. De populaire Formatievloggers Xander van der Wulp, Joost Vullings en Vincent Rietbergen. Reden genoeg voor Villamedia om op pad te gaan met de drie NOS-collega's en ze in het zonnetje te zetten.
Televisie is een medium dat langzaam aan het vergrijzen is. Jongere generaties kijken steeds minder tv, maar kiezen voor video on demand: Zelf bepalen wanneer je wat kijkt. Lineair tv-kijken doen vooral oudere generaties. Het trio boort dankzij hun luchtige #Formatievlog op het YouTube-kanaal van de NOS een nieuwe doelgroep aan. En ze hebben zelfs 'groupies'.
Twee enthousiaste meisjes van een jaar of 18 komen op de vloggers af, tijdens de opnames van weer een nieuwe vlog op het Binnenhof. Ze zijn hier voor een rondleiding, maar de kans op een selfie met hun ‘helden’ laten ze natuurlijk niet voorbijgaan. "We willen graag met jullie op de foto, maar we hebben onze mobiel moeten inleveren", zegt het ene meisje. "Geen probleem, dan maken we er toch een met onze mobiel en dan tweet ik het wel", reageert Van der Wulp.
"We doen ons best zo serieus mogelijk te zijn", lacht NOS-verslaggever Vincent Rietbergen tegenover Villamedia . "Mooie klok heb je trouwens", zegt Rietbergen meteen daarna tegen een lunchende cameraman aan onze tafel. "Wel een beetje klein", vult Joost Vullings aan. De toon is gezet door twee van de drie NOS-vloggers. Bij hun volgers bekend onder de naam #Formatievlog (tijdens de verkiezingen de #Campagnevlog). Wekelijks geven zij een inkijkje in het wel en wee van politiek Den Haag en een blik achter de schermen bij de NOS.
Bij Pauw & Jinek: De Verkiezingen vertelden de collega's al eens over hun #Campagnevlog
Er was geen script, laat staan een plan en er was al helemaal geen overleg met de NOS-leiding toen ze begonnen met vloggen. Vullings rolde er ook ‘per ongeluk’ in. "Ik was met Vincent aan het praten. Hij was zichzelf en mij aan het filmen en ik vroeg hem wat hij aan doen was. Hierdoor kwam ik in de video en zo ben ik aangehaakt. Het is een goede manier om te laten zien dat wij van de NOS niet alleen maar formele mannen in pakken zijn." Het laat volgens de vloggers bovendien ook een andere kant van politici zien. Henk Krol die zijn bril schoonpoetst na een regenbui te hebben getrotseerd en Halbe Zijlstra die zijn geheime ‘formatie-afluisterluikje’ laat zien. 
En doordat ze een andere kant van politici laten zien, boren ze zoals gezegd een nieuwe, jongere doelgroep aan: "Naar onze video’s kijken vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Dit blijkt uit statistieken op sociale media," geeft Rietbergen aan. Met een soortgelijke insteek wist Tim Hofman met de serie #BOOS Polertiek op YouTube in aanloop naar de verkiezingen ook al een jonger publiek voor politiek te interesseren en bovendien ook te overtuigen om naar de stembus te gaan.
‘Natuurlijk kan het altijd inhoudelijker, maar dan wordt het misschien minder interessant voor onze doelgroep’
Het is niet alleen maar hosanna rondom het #Formatie­vlog. De video’s worden geüpload op het YouTube-kanaal van de NOS, maar sommige jongeren zouden dat graag anders zien. Zij willen alleen de vlogs zien en zijn niet geïnteresseerd in de doorsnee video’s van de NOS. De vloggers raden de jongeren dan aan om zich alleen op hun afspeellijst te abonneren en niet op het hele kanaal. Maar, zo zeggen Vullings en Rietbergen tegenover Villamedia, door de vlogs krijgen ze toch een beeld van wat er speelt in politiek Den Haag. Van enige kritiek op de journalistieke inhoudelijkheid van hun video’s willen ze dan ook niets weten. "Natuurlijk kan het altijd inhoudelijker, maar dan wordt het misschien minder interessant voor onze doelgroep", aldus Vullings.

Hier kun je alle Formatievlogs van de NOS-collega's terugvinden.

Meer nieuws en achtergronden van Pauw vind je hier.

Delen: