Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De film Dunkirk is een doorslaand succes

28 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Dunkirk
Dunkirk is een Amerikaans-Brits-Frans-Nederlandse oorlogsfilm. De film kwam 13 juli uit en werd geschreven, geproduceerd en geregisseerd door de Britse filmregisseur Christopher Nolan en gefilmd door Hoyte van Hoytema. Het oorlogsdrama is gedeeltelijk opgenomen in en nabij Urk.
De draaiperiode ging in mei 2016 van start en de film kreeg als werktitel  Bodega Bay . In juli 2016 werd enkele weken gedraaid in Flevoland nabij het dorpje Urk, waarbij er voornamelijk actiescènes  opgenomen werden. Een deel van het IJsselmeer werd voor de opnames afgesloten voor waterverkeer.
Regisseur Christopher Nolan ( bekend van onder meer I nception, Interstellar  en de  Batman -films) houdt de zaken rondom zijn films het liefst strak in de hand. Daarom waren weinig Urkers op de hoogte van de aanwezigheid van de gigantische filmcrew van de Amerikaanse filmgigant Warner Bros, die delen van het IJsselmeer in beslag hadden genomen voor de opnames.
De film Dunkirk draait om Operatie Dynamo, de legendarische evacuatie van de Noord-Franse stad Duinkerken tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940). In acht dagen tijd werden toen 340 duizend geallieerde soldaten gered van de naderende Duitse invasie. Alles wat kon drijven werd door de Britse premier Winston Churchill naar Duinkerken gestuurd.
De film wordt enthousiast ontvangen door de binnen- en buitenlandse pers. Hier volgt een overzicht van de kritieken tot nu toe, in een aantal toonaangevende nationale- en internationale media:

De Volkskrant

"In Dunkirk smelten die in de montage afgewisselde perspectieven samen tot één universele oorlogservaring, met de tikkende klok als motor: niet alle personages halen het eind. Nolan laat de kijker zo veel mogelijk zintuiglijk ervaren hoe futiel het leven van een enkele soldaat is."

NRC Handelsblad

"In Christopher Nolans Dunkirk blijft de geromantiseerde herinnering aan de evacuatie van 300.000 Engelse en Franse manschappen in stand. En dat op een precair moment."

The Guardian

"Met zijn fantastische sound design, bestormt Dunkirk onze zintuigen. Dankzij het minimum aan dialoog, kijkt de film weg als een klassieke stomme film. Daardoor is deze film eerder schatplichtig aan Abel Gance's Napoleon (1927) dan aan Guy Hamilton's The Battle of Britain (1969)."

The New York Times

"Dunkirk is een 'tour de force' van cinematografisch vakmanschap en techniek, maar staat als film niet in de weg tussen de sobere, diepzinnige en morele vertelling van nu en de strijd van vroeger."

The BBC

"Mark Rylance (een van de hoofdrolspelers, red.) is het hart van Christopher Nolan's geweldig geregisseerde oorlogsfilm, Dunkirk. Hij ziet er van top tot teen uit als de typische Engelse gent. In een overhemd met stropdas en jumper, speelt Rylance een burger die zijn kleine boot over het kanaal navigeert, in de hoop gestrande Britse soldaten terug naar huis te kunnen brengen."
Meer nieuws & achtergronden bij Pauw.

Meer over:

, , , , , , ,