Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De farmaceutische potentie van ‘het groene goud’

24 aug 2017
  •  
leestijd 1 minuten
avocado
De avocado. We eten er jaarlijks 39 miljoen, in Mexico vermoorden drugskartels avocadoboeren om grip te krijgen op de wereldwijde vraag. Naast de economische waarde, is nu ook de farmaceutische en chemische waarde ontdekt. 
‘Het groene goud’, zo wordt de vrucht genoemd. Hij is fotogeniek, wordt beschouwd als gezond en van de pit kun je een eigen boom laten groeien. Een minder milieuvriendelijk aspect: om een kilo avocado's te laten groeien is 2000 liter water benodigd.
Het vruchtvlees gaat door de salade, van de pit wordt misschien nog olie geperst, maar de schil verdwijnt vast en zeker in de prullenbak. Daarin hebben Amerikaanse wetenschappers van de University of Texas nu bruikbare moleculen aangetroffen, door de schillen van driehonderd avocado's te vermalen tot poeder. In het restant vonden de onderzoekers ruim 130 afzonderlijke moleculen met medische eigenschappen.