Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De Erdogan-balans: 40 duizend mensen achter slot en grendel

22 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
recep tayyip erdogan
Sinds president Erdogan de noodtoestand in Turkije afkondigde na de mislukte coup van vorige zomer, heeft hij al meer dan 40 duizend mensen laten oppakken. "Welzijn en vrede", pas als Turkije die toestand heeft bereikt wil Recep Tayyip Erdogan de noodtoestand in Turkije, die na de coup als tijdelijke maatregel van kracht ging, beëindigen.
De noodtoestand geeft Erdogan en zijn kabinet de macht om decreten uit te voeren, zonder parlementaire toestemming en zonder toetsing van het hooggerechtshof. Dit geeft de Turkse president een haast ongeremde macht. Behalve de 40 duizend opgesloten coupplegers, zijn tot nu toe ook nog eens meer dan 140 duizend mensen ontslagen of geschorst, 1.500 civiele bewegingen gesloten, 150 mediakanalen gesloten en zeker 120 journalisten opgepakt, zo meldt de New York Times .
In Ankara is ondertussen de rechtszaak begonnen tegen 221 mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de coup. Onder hen zijn de oud-leider van de Turkse luchtmacht en tientallen voormalige generaals.
Ondanks grote internationale kritiek op deze maatregelen, heeft Erdogan afgelopen zondag gezegd de noodtoestand voorlopig nog in stand te houden. Tot wanneer precies is niet duidelijk. Behalve dan tot welzijn en vrede zijn bereikt, maar dat lijkt op korte termijn zeer ijdele hoop.

De Erdogan-Balans

De Erdogan-balans

Meer nieuws, achtergronden en opvallende fragmenten? Klik hier!

Meer over:

, , ,