Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De creatie van 'fake news'

26 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Face2Face techniek
Een nieuw type software voor het manipuleren van video- en audiomateriaal is in staat tot het creëren van realistisch en authentiek lijkend beeldmateriaal, zoals de beruchte neppe Obama-speech. Dat meldt Britse krant The Guardian woensdag.
In een tijd van Photoshop en fotofilters zien we dagelijks vele gemanipuleerde beelden. Mensen worden dunner, huiden worden gladder en mensen worden - in het geval van Snapchat - getransformeerd tot hondjes.
Dat mag allemaal redelijk onschuldig zijn, maar een nieuw soort audio- en videobewerkingssoftware stelt gebruikers vandaag de dag in staat tot het maken van zeer realistisch uitziende content van publieke figuren, die tijdens optredens woorden in de mond gelegd krijgen. Door de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en computer graphics lijkt het alsof ze het echt zelf gezegd hebben. Stel je voor: Geert Wilders die toegeeft met een koran onder zijn kussen te slapen, Jesse Klaver die vertelt dat hij geen moer geeft om het klimaat, maar alleen om zijn eigen portemonnee of Jeroen Pauw die voor een uitzending publiekelijk een paar belangrijke gasten schoffeert. Het is allemaal mogelijk, dankzij de nieuwste technieken.
Dit is de toekomst van 'fake news'. Ons wordt al lang voorgehouden dat we lang niet alles moeten geloven wat we lezen, maar al snel moeten we ook alles dat we te zien krijgen ter discussie stellen. Momenteel zijn verschillende onderzoeksteams bezig met het opslaan en synchroniseren van verschillende audio-elementen van menselijk gedrag. Software, ontwikkeld door Stanford University, is in staat tot het manipuleren van videomateriaal van publieke figuren, doordat een willekeurig persoon, live, woorden in zijn of haar mond legt. Deze techniek wordt gedemonstreerd door het onderzoeksteam in onderstaande video, waarin imitators video's van George W. Bush, Vladimir Poetin en Donald Trump inspreken.
Op zichzelf is deze Face2Face-techniek leuk om mee te spelen. Je kan er leuke memes mee maken en talkshowhosts zoals Jimmy Kimmel (of Jeroen Pauw, lees je mee Jeroen?) kunnen zich er kostelijk mee vermaken . Maar in combinatie met de voice-over-techniek lijkt de 'digitale pop' niet alleen op de echte politicus, maar klinkt ook zijn stem precies als de politicus. En dan wordt het een stuk serieuzer.
Deze 'morphing' technologie is nog niet perfect. De gezichtsexpressies in de video zien er nog een beetje vervormd en onnatuurlijk uit en de stemmen kunnen nog een beetje robotachtig klinken, maar over een tijdje zullen deze technieken in staat zijn tot het perfect nabootsen van de stem en het voorkomen van de echte persoon. Tot op het punt dat het voor mensen serieus moeilijk wordt de echte mens van de namaak te onderscheiden.
Gezien het afbrokkelende vertrouwen in de media en de ongebreidelde verspreiding van hoaxes en fake news via social media, wordt het zelfs nog belangrijker voor nieuwsmedia om alle content die binnenkomt goed op authenticiteit te onderzoeken.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA