Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De beoogde Amerikaanse ambassadeur lijkt ons land niet goed te kennen

25 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Pete Hoekstra
Donald Trump heeft het Republikeinse oud-congreslid Peter 'Pete' Hoekstra voorgedragen als ambassadeur voor de Verenigde Staten in Den Haag. Als de Senaat in de VS akkoord gaat met de voordracht is de komst van Hoekstra in het najaar te verwachten.
De van oorsprong Nederlandse Hoeksta emigreerde op 3-jarige leeftijd vanuit Groningen naar Michigan. Hij staat te boek als een oer-conservatief met protestantse wortels. Hij is een uitgesproken Trump-fan, steunt hem door dik en dun en heeft dat in het verleden ook meermaals laten blijken, vooral in interviews met Fox News. Dat meldt NRC Handelsblad , dinsdagmiddag. 
De grote vraag is hoe goed hij Nederland kent? Als je als peuter het land verlaat en daarna weinig meer van doen hebt gehad met Nederland, behalve dan door onderdeel uit te maken van de grote gemeenschap Amerikanen in Michigan die Nederlandse wortels heeft, dan valt daar weinig over te zeggen. Hij heeft in het verleden in ieder geval geen goede indruk gemaakt op dat vlak: In 2015 zei hij dat er door de 'heimelijke jihad' in Europa 'chaos' heerst in Nederland: "Auto’s gaan in brand, politici worden in brand gestoken, ja er zijn  no-go-zones  in Nederland."
Deze uitspraken deed hij tijdens een zitting van het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden over 'Islamic activity in Europe & the U.S.'
Tussen 1993 en 2011 werkte Hoekstra voor de staat Michigan als lid van het Huis van Afgevaardigden, waar hij voorzitter was van de inlichtingencommissie. Sinds 2014 is hij betrokken bij het Investigative Project on Terrorism (IPT) van Steve Emerson, een anti-islam activist en publicist. Hoekstra heeft ook banden met andere Amerikaanse anti-islamactivisten zoals David Horowitz en Frank Gaffney, die weer banden hebben met Trumps topstrateeg Steve Bannon. Zij geloven dat de gematigde islam niet bestaat.

Meer over:

, , , ,