NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De 10 hoogtepunten van dit seizoen Pauw

3 jun 2017
  •  
leestijd 4 minuten
hoogtepunten
Pauw gaat de zomerstop in, wat betekent dat Jinek het stokje maandag overneemt. De afgelopen drie maanden waren veelbewogen - niet in de laatste plaats omdat de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvonden. Wij selecteerde de tien hoogtepunten uit Pauw. In willekeurige volgorde:

1. Esmaa Alariachi en Bas van 't Wout over hoofddoeken bij de politie

De Amsterdamse politie overweegt een hoofddoekje toe te staan om zo meer allochtone agenten te werven. Die versoepeling is echter in strijd met de gedragscode van de politie, waarin geschreven staat dat het dragen van religieuze symbolen niet strookt met hun neutraliteit. Esmaa Alariachi , voorzitter van de Nederlandse moslimvrouwenorganisatie Al-Nisa voert een fel debat met VVD'er Bas van 't Wout .

2. Het Turkije-referendum: Sinan Can versus Muhammed Kat

In april stemde Turkije voor een referendum dat president Erdogan meer macht geeft. Programmamaker Sinan Can stemde tegen. Hij was een van de weinige. Ruim van 70 procent van de Turkse Nederlanders stemde namelijk voor. Een van hen was Muhammed Kat , student economie. Hij en Can belandden in een fel debat aan tafel bij Pauw .

3. Anne Fleur Dekker moet onderduiken

Anne Fleur Dekker is activiste, Joop.nl-columniste en tot voor kort medewerkster van de GroenLinks-fractie in Hilversum. Eind maart moest ze onderduiken omdat ze werd bedreigd naar aanleiding van een oude tweet, gericht aan Geert Wilders. Ze raakte stevig in gesprek met tafelgenoot en prominent oud-VVD'er Ed Nijpels . Kort na het gesprek zegde Dekker haar lidmaatschap op omdat de partij haar niet genoeg zou hebben gesteund.

4. Korea-deskundige Remco Breuker is 'zeer verontrust'

Begin april schoof Remco Breuker aan. Breuker is hoogleraar Korea Studies aan de universiteit Leiden en analyseerde de laatste alarmerende berichten vanaf het Koreaanse schiereiland: Noord-Korea zou zijn atoomprogramma uitbreiden met een nieuwe kernproef. Voorafgaand aan het gesprek zei Breuker het nieuws zeer verontrustend te vinden. Tijdens het gesprek bleek dat een understatement.

5. Rosanne Hertzberger roept adverteerders op: verlaat GeenStijl en Dumpert

In mei riepen NRC-columnist Rosanne Hertzberger en 137 andere vrouwen adverteerders op om te stoppen met adverteren op GeenStijl en Dumpert, omdat die websites boordevol vrouwonvriendelijk materiaal staan. Ze drukten een paginagroot pamflet af in NRC Handelsblad en de Volkskrant af. Volgens journalist Roderick Veelo doet Rosanne aan ‘ naming and shaming ’. Hertzberger hield in een discussie voet bij stuk: 'We betalen GeenStijl terug met gelijke munt.'

6. Nonnenhumor op Hemelvaartsdag

Het was Hemelvaart, dus nodigden we zusters Hannah, Maria Goretti, Maria Gratia en moeder-overste Elvira Maria uit om te spreken over hun nonnenleven in een klooster in Vogelenzang. Het gesprek mondde uit in de nodige hilariteit, over een neutje op zijn tijd, het 'scheldwoord' non en de 'non-actieve' liefdeslevens van de zusters. Al werd nu niet helemaal duidelijk hoe non-actief die precies zijn.

7. Joep Beving over zijn plotselinge carrière als muzikant

Reclamemaker Joep Beving maakte al jaren muziek voor eigen plezier, tot hij een burn-out kreeg. Toen werd muziek maken ineens serieuze bezigheid, tegen de slapeloosheid en tegen de paniekaanvallen. Op streamingdienst Spotify werd hij een gigantisch succes. Inmiddels is hij aangesloten bij het gerenommeerde klassieke platenlabel Deutsche Grammophon.

8. Advocaat Roethof, politie-agent Lust en fotograaf Olaf over homogeweld

Op een zaterdagnacht in april is een homostel ernstig mishandeld in het centrum van Arnhem. Een van de slachtoffers raakte vier tanden kwijt. Een van de daders - verdedigd door advocaat Gerald Roethof - zou een betonschaar hebben gebruikt. Hij sprak over de zaak met Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) en Ellie Lust van de politie Amsterdam. Ook een geëmotioneerde Erwin Olaf zat aan tafel. De Amsterdamse fotograaf greep het gesprek aan een oude NRC-column van Youp van 't Hek voor te lezen, want, zo constateerde Olaf, er is nog altijd een heel onvriendelijke houding jegens homoseksuelen in ons o zo tolerante land.

9. Cécile Narinx, Janice Deul & Jessica Gyasi over donkere modellen

De hoofdredactrice van de Nederlandse Vogue , Karin Swerink, kreeg veel kritiek te verduren toen zij stelde dat er te weinig goede donkere modellen zouden zijn om op een tijdschriftcover te plaatsen. Uit een onderzoeksrapport van The Fashion Spot blijkt dat nog altijd 75 procent van de modellen op de catwalk wit is. Fashion-activiste Janice Deul, model Jessica ‘Jazz’ Gyasi en hoofdredacteur van Harper’s Bazaar Cécile Narinx legden de vinger op de zere plek.

10. Tunahan Kuzu & Farid Azarkan spreken zich uit over de ‘Turkije-rel’

De politieke partij DENK heeft een zeer succesvolle campagne achter de rug. Op 15 maart behaalde de partij vanuit het niets drie zetels. De partij richt zich vooral op een grote groep Nederlanders met Turkse of Marokkaanse achtergrond die zich in de steek gelaten voelt door andere partijen. Tijdens de rellen in Rotterdam tijdens de Turkse diplomatieke crisis, lag ook de partij onder vuur vanwege een neutrale houding tegenover de (ongewenste) komst van de Turkse minister. De leider van de partij riep op tot de-escalatie. Kortom: een pittig gesprek met Tunahan Kuzu en Farid Azarkan .
Zelf door de afgelopen afleveringen grasduinen? Bekijk hier alle fragmenten en uitzendingen terug!

Meer over:

, , , ,