Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

D-Day 1944: Operatie Overlord

  •  
06-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
D-Day
Het is vandaag 75 jaar geleden na D-Day, de landing van geallieerde troepen in Normandië, die uiteindelijk leidde tot de bevrijding van West-Europa. De NOS heeft een reeks van vijf speciale Bevrijdingsjournaals gemaakt alsof het nu 1944 is, waardoor deze historische gebeurtenis weer tot leven wordt gewekt. Met de nieuwste technieken en de vaste correspondenten krijgen we een inkijkje in hoe we vandaag de dag verslag zouden doen van deze historische gebeurtenis. 
Wij hebben de speciale NOS-journaals op een rijtje gezet. Ze vertellen samen het complete verhaal van D-Day. 

3 juni 1944

Honderdduizenden geallieerde militairen maken zich klaar aan de zuid-Britse kust.

4 juni 1944

De Franse stad Rouen wordt platgebombardeerd door de geallieerden. Strategische doorgangswegen zoals bruggen worden in puin gelegd, zodat de Duitse troepen zich moeilijk kunnen verplaatsen. 

5 juni 1944

Vanwege het slechte weer wordt de invasie in Normandië afgeblazen. Hitler vertrouwt er intussen op dat zijn verdedigingslinie langs de kust, de Atlantikwall, een invasie kan weerstaan.6 juni 1944

Het is de dag dat Operatie Overlord, codenaam van de operatie, dan eindelijk begint. In de vroege morgen start de grootste amfibische invasie ooit. Normandië wordt binnengevallen via luchtlandingen en vanuit zee door de geallieerde troepen. Het markeerde het begin van de bevrijding van West-Europa.
Eerder deze week zat Herman van der Zandt, die de Bevrijdingsjournaals presenteert, bij ons aan tafel om er alles over te vertellen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.