Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Conservatieven kiezen voor Boris Johnson als nieuwe Britse premier

  •  
23-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Boris Johnson
Boris Johnson is gekozen als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wint hij - zoals verwacht - van zijn concurrent Jeremy Hunt. Na het opstappen van Theresa May was het aan de Conservatieven om haar opvolger te kiezen. De voormalig burgemeester van Londen was de topfavoriet.
In zijn speech bedankte hij zijn voorganger Theresa May. Volgens Johnson zijn het de Conservatieven die van oudsher het beste de 'instincten van de menselijke natuur' begrijpen en in staat geweest deze te vervullen. "We gaan brexit erdoorheen krijgen. We gaan alle zelftwijfel wegnemen en dit fantastische land verenigingen," aldus Johnson, die beloofde er keihard voor te gaan werken. "De campagne is voorbij en het werk begint."
160.000 Conservatieven mochten tot gisteravond 18.00 uur hun briefstem uitbrengen bij deze leiderschapsverkiezing. Johnson zal na zijn aanstelling direct zijn handen vol hebben aan de crisis met Iran en de patstelling rond de brexit. De Conservatieve Partij is intern verdeeld over het vertrek uit de EU, heeft geen meerderheid in het parlement en is daarom afhankelijk van gedoogsteun van de Noord-Ierse partij DUP.
Johnson heeft tot 31 oktober om een oplossing te vinden voor de impasse rondom brexit. Een 'no deal scenario' is met hem een stuk groter dan onder May, wanneer Brexiteer Johnson naar Europa trekt om te gaan onderhandelen met de EU-leiders.
Met de keuze voor Boris Johnson komt er na drie jaar een einde aan het premierschap van Theresa May. Bij Pauw spraken we in mei met Groot-Brittannië-correspondent Suse van Kleef en brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt van EenVandaag over het aftreden van de tweede vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.