Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Comey's statement zet Trump in een oncomfortabel daglicht

8 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
James Comey
De ontslagen FBI-voorman James Comey schrijft in een statement over zijn conversaties met Donald Trump die hem 'enorm ongemakkelijke' en diep ongerust' maakten over de vervagende grenzen tussen het Witte Huis en de FBI. The Federal Bureau of Investigation is volgens Comey altijd een instantie geweest die zich laat voorstaan op de eigen onafhankelijkheid.
De getuigenis van Comey, zijn eerste sinds zijn ontslag op 9 mei, zal waarschijnlijk uren aan ongewenste aandacht genereren voor de regering Trump, die al maandenlang wordt achtervolgd vanwege de vermeende banden tussen de Trump-campagne en Rusland.
De hoorzitting met James Comey vindt plaats om 16.00 uur Nederlandse tijd. Kijk hier Live!
Lees hier de verklaring van James Comey over zijn gesprekken met president Trump.
Comey's gedetailleerde en levendige herinneringen aan zijn een-op-een-gesprekken met Trump werden woensdag in een zeven pagina's lange getuigenis onthuld, de dag voordat hij in een hoorzitting zijn opwachting maakt voor de inlichtingencommissie van de Senaat. Hij zal daar onder ede verklaren dat Trump hem herhaaldelijk onder druk heeft gezet voor zijn loyaliteit en hem rechtstreeks heeft gevraagd het onderzoek naar de vermeende banden tussen de Trump-campagne en Rusland te staken en dat ook publiek bekend te maken. De hoorzitting wordt mogelijk cruciaal voor het presidentschap van Donald Trump.
Verklaring Comey
Comey's verklaring zet een beeld neer van een FBI-directeur die zo in de war werd gebracht door zijn ontmoetingen met de president dat hij memo's van hun privé-gesprekken maakte, inclusief een in de haast uitgetypt gesprek in een FBI-voertuig direct na een gesprek met de president in de Trump Tower in New York.
Hij zal de beleidsmakers vertellen dat hij ervan overtuigd is dat de president probeerde een vertrouwelijke relatie met hem op te bouwen en beschrijft tot in detail een meeting in de Oval Office, waarbij Trump er bij hem op aandrong geen onderzoek te starten naar de contacten tussen de National Security Adviser (Nationaal Veiligheidsadviseur) Michael Flynn en de Russische autoriteiten.
Maar ook zal Comey Trump's bewering bevestigen dat hij niet persoonlijk het doel was van het onderzoek naar de mogelijke banden tussen de campagne van Trump en de Russen. Volgens Comey heeft hij dat de president verzekerd, maar hij verwierp Trump's verzoeken om dat ook publiek te maken.
“The FBI and the Department of Justice had been reluctant to make public statements that we did not have an open case on President Trump for a number of reasons, most importantly because it would create a duty to correct, should that change” - James Comey
President Trump is blij dat Comey eindelijk zijn memo's heeft geopenbaard waarin hij zegt dat er geen onderzoek is gedaan naar hem persoonlijk als het gaat om de banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Zijn advocaat Mark Kasowitz zei in een verklaring dat 'de president zin heeft en de rechtvaardiging voelt om door te gaan met het uitvoeren van zijn agenda'.
Lees verder over Amerikaanse politiek & Donald Trump.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA