Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Clinton geeft in nieuw boek anderen de schuld, maar helpt vooral haar eigen reputatie om zeep

12 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Clinton
Vandaag verschijnt het nieuwe boek van verliezend presidentskandidaat Hillary Clinton. Het boek draagt de titel What Happened en zal een verklaring bevatten van haar onverwachte verlies afgelopen november tegen Donald Trump. Ze zal de boekpresentatie en haar terugkeer in de publiciteit aankleden met een grote tour langs grote steden en verschijningen in tv-programma’s als The Late Show  en The Daily Show.

Wiens schuld was het?

In What Happened  bepreekt Clinton haar schuldgevoel tegenover de Democratische partij, maar ze neemt geen verantwoordelijkheid voor de nederlaag. Zij zou namelijk zijn zwartgemaakt door onder andere Bernie Sanders en oud FBI-directeur James Comey . Ook haar opponent en huidig president Donald Trump zou haar in een achtergestelde positie hebben geplaatst. Door de nadruk op seksisme en de intimiderende toon in de campagne zou het electoraat bang zijn om een vrouw te verkiezen als president.

Democraten kijken liever vooruit

Hoewel Clinton graag terugkijkt en zichzelf probeert vrij te pleiten voor de nederlaag van de Democraten, wil de partij zelf het verleden achter zich laten en vooruitkijken. Het is begrijpelijk dat ze ontdaan is na een verlies van de minst populaire president in de geschiedenis, maar het is gebeurd en nu moet er vanaf hier vooruit worden gekeken, zegt Sanders . Dit boek is haar manier om grip te krijgen op dit verlies, zegt de auteur van een boek over de Clintons.

Terugkeer in de politiek

Clinton heeft aangegeven dat ze met dit boek de deuren naar de politieke sfeer weer wil openen. Ze is naar eigen zeggen nog niet klaar in de politiek. Slechts na tien maanden uit de publiciteit te zijn, komt ze terug met een boek waarmee ze haar reputatie weer wil opbouwen. Echter, zal dit boek eerder getuigen van een slechte verliezer dan iemand die klaar is om terug te keren in de politiek. "Ze had zich beter nog acht maanden stil kunnen houden, dit boek doet verder afbreuk aan haar reputatie in plaats van hem verbeteren", aldus professor politicologie Lara Brown , van de George Washington University.
Meer politiek lees je hier!

Meer over:

, , , , ,