Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Cindy Sherman herschrijft op eigen houtje de regels van Instagram

  •  
10-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cindy sherman
Cindy Sherman (63) is een Amerikaans kunstenaar en fotograaf. Ze exposeert in de New York Gallery, maar sinds enige tijd ook op Instagram. En haar profiel springt er — tussen al die steriele zelfportretten en kleurrijke voedselkiekjes — torenhoog boven uit.  
@_cindysherman_ publiceerde onlangs een hele rits selfies. Als kunstenaar was ze buiten Instagram een van de pioniers op het gebied van zelfportretfotografie. In haar digitale expositieruimte — recent openbaar gemaakt — vinden volgers naast wat onbewerkte privéfoto’s, duizelingwekkende portretten van Cindy zelf. En de foto’s hebben, door de afwezigheid van tekst en uitleg, iets mysterieus.
1
2
3
4
5
6
De grens tussen professioneel en amateurfotograaf lijkt mede dankzij Instagram deels te verdwijnen. 400 miljoen gebruikers zijn dagelijks actief op het platform. Maar Sherman herschrijft in zekere zin de regels. Ze laat de troebele keerzijde zien van een medium dat draait om het ego, en dat van 400 miljoen anderen.
The Guardian omschrijft haar Instagramposts als ‘iets wat in de afgelopen jaren niet eerder gezien is — ze houden ons een duistere spiegel voor in een tijd van zelfobsessie’.

Meer over:

fotografie, kunst, instagram,