Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Miljoenen Chinese mannen zijn gedoemd tot een vrijgezellenbestaan

  •  
29-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2382 keer bekeken
  •  
chinese workers
Chinese mannen voelen de druk om te trouwen, maar het vinden van een echtgenote is knap lastig. De man-vrouwverhouding van de Chinese bevolking is scheef, het  gevolg van 35 jaar eenkindpolitiek. In het traditionele, patriarchale China gaat de voorkeur uit naar een zoon. Het resultaat: veel abortussen op basis van geslacht.
Vooral jongemannen die van het platteland naar de stad trekken, ervaren de gevolgen van het Chinese mannenoverschot. Zij hebben vaak geen opleiding genoten en werken zodoende in fabrieken of de bouw. Hun inkomens zijn laag, ze kunnen zich geen auto permitteren en ze zijn financieel afhankelijk van hun ouders. Hierdoor kunnen zij een eventuele echtgenote niet in levensonderhoud voorzien.
Deze Chinese ‘restjesmannen’, zoals de Britse  The Guardian  ze noemt , leggen het af tegen hun hoger opgeleide leeftijdsgenoten. Het gevolg: ze worden aangetast in hun zelfvertrouwen waardoor de kans op sociaal isolement groter wordt.

Bruidsschat

The Guardian  sprak met Liu, 33 jaar en vrijgezel. Hij werd door zijn ouders op afspraak gestuurd met vrouwen, maar deze voelden als sollicitatiegesprekken. Hij vindt het jammer voor zijn ouders, die verwachten dat hij trouwt. Het is gebruikelijk in China dat ouders zich bemoeien met de relaties van hun kinderen, of het gebrek daaraan. Zo onderhandelen ouders met de schoonfamilie, soms zelfs met een bruidsschat als extra stimulans.

Minder rechten

De Chinese staatsomroep heeft  cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat over drie jaar 30 miljoen mannen vrijgezel zullen achterblijven, simpelweg omdat de vrouwen op zijn. Dat is een op vijf beschikbare mannen.
De overheid merkt dat deze ‘rurale migranten’ lastig een relatie kunnen onderhouden. Desalniettemin wil de regering de stabiliteit van de staat niet in gevaar brengen door deze sociale ongelijkheid te bestrijden. De migranten hebben minder toegang tot sociale voorzieningen, zoals de woningmarkt en gezondheidszorg, dan geregistreerde stedelijke bewoners. Wel is sinds twee jaar het één-kindbeleid afgeschaft. Echtparen mogen nu maximaal twee kinderen krijgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.