NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Sjakie (van de Chocoladefabriek) was oorspronkelijk een zwart jongetje

14 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
sjakie-chocoladefabriek
Gisteren zou de 101e verjaardag zijn van de Britse schrijver Roald Dahl. In een interview op de Britse radiozender Radio4 deed zijn weduwe, Liccy Dahl, een goed bewaard geheim uit de doeken; in de eerste versie van Charlie and the Chocolate Factory zou de hoofdpersoon Charlie (Sjakie in de Nederlandse vertaling) een gekleurd jongetje zijn.  

‘A little black boy’

Dahl zou in de eerste versie van het boek in 1964 Charlie hebben beschreven als ‘ a little black boy ’. Zijn agent besloot toen echter dat een gekleurd hoofdpersonage te veel vragen zou oproepen. Vooral in de VS, waar Dahl toen al veel werd gelezen. De weduwe van Dahl beschrijft het besluit de huidskleur te veranderen als ‘erg jammer’. 

Pygmeeën

Ook de Oempa Loempa's, de helpers van de fabriekseigenaar Willy Wonka, waren in de eerste uitgave van het boek gekleurd. Zij werden beschreven als ‘ black pygmies ’. Ook dit werd aangepast, in de tweede uitgave was hun huidskleur veranderd in ‘ rosy-white ’. In de eerste verfilming van het boek, in 1971, was het fictieve volk oranje gemaakt. Dahl was over het algemeen niet tevreden met de film. 

De Verenigde Staten

De weduwe van de overleden auteur denkt dat de keuze voor zwarte personages voortkomt uit invloeden van de Verenigde Staten, waar Dahl een tijd werkzaam was op de ambassade. Dahl was bekend met de gevoeligheden in zowel de Britse als de Amerikaanse samenleving. Zodoende kon hij zich inleven in beide werelden. 
Dahl heeft helaas niet kunnen meemaken dat zijn oeuvre wereldwijd bekend werd. De familie van Dahl is tot de dag vandaag nog betrokken in alles wat er gebeurd rondom zijn iconische oeuvre kinderliteratuur.
Verder lezen bij Pauw? Klik hier!

Meer over:

, , ,