Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Cécile Narinx maakt zich sterk voor diversiteit

  •  
14-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Cécile Narinx
Het septembernummer van Harper's Bazaar, het belangrijkste nummer van het jaar, staat volledig in het teken van diversiteit. De nieuwste mode voor het najaar wordt getoond door modellen van alle soorten, maten, leeftijden én huidskleuren.
Divers moet 'het nieuwe normaal' worden. Tenminste, als het aan hoofdredacteur Cécile Narinx ligt: "We laten onmiskenbaar zien dat ze er zijn, modellen in alle soorten en maten, en dat ze niet misstaan in het belangrijkste nummer van het jaar", schrijft ze in een commentaar. "Als beleidsbepalend hoofdredacteur, schrijvend journalist en talkshowgast heb ik ook de taak om waar mogelijk institutioneel racisme en discriminatie te helpen bestrijden en te pleiten voor bewustwording, te beginnen in Bazaar zelf."
Zoals ze zelf aangeeft heeft ze dat al eerder gedaan. Onder andere als talkshowgast bij ons aan tafel. In april dit jaar verscheen Narinx bij ons in de uitzending samen met fashion-activist Janice Deul en model Jessica ‘Jazz’ Gyasi  om te praten over het gebrek aan donkere modellen op covers. Aanleiding was een  onderzoeksrapport van The Fashion Spot waaruit blijkt dat nog altijd zo’n 75 procent van de modellen op de catwalk wit is.
Als hoofdredacteur voor  ELLE Girl  zette Narinx een donker model op de cover. Dat nummer verkocht slechter dan het nummer ervoor. “Je neemt dan het zekere voor het onzekere. Laten we een blond meisje nemen met wapperende haren.” Ze vervolgt: “Met een blank meisje kun je meer kanten op, heb ik mij door stylisten laten vertellen.” Op de cover van haar maandblad  Harper’s Bazaar  verscheen vorig jaar vier keer een donker fotomodel.
En nu staat dus het hele septembernummer in het teken van diversiteit.  En dat is dus nog altijd bijzonder in de mode- en bladenwereld, waarin de modellen doorgaans jong, dun en wit zijn.
In een  begeleidend essay vertelt Narinx  over de rol die diversiteit in haar 20-jarige carrière in de mode-magazines heeft gespeeld, of juist niet. Eerst bij Ellegirl , later bij Elle , en sinds drie jaar bij Harper’s Bazaar . Met het stuk wil ze ‘nagaan waarom modellen in bladen en op catwalks jarenlang te wit, te dun en te jong zijn geweest, omzien naar waar het mis ging, vertellen wat er wel goed gaat en waarom. Hoe het nog beter kan. En vooral: beloven dat Bazaar zo divers mogelijk wordt en blijft, ook als diversiteit geen trend meer is.’
Diversiteit in het septembernummer niet alleen terug in de keuze voor de modellen, maar ook in de inhoud. Zo schreef politicus  Sylvana Simons een verhaal  waarin ze reflecteert op de afgelopen turbulente periode in haar leven.
Meer nieuws & achtergronden bij Pauw? Klik dan hier.

Meer over dit onderwerp