Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Campagne van voor- en tegenstanders homohuwelijk Australië steeds vijandiger

25 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
homohuwelijk
In aanloop naar de stemming van volgende maand over het homohuwelijk in Australië gedragen de tegenstanders zich steeds vijandiger ten opzichte van de voorstanders. Malcolm Turnbull, de Australische premier vraagt alle partijen het wederzijdse respect niet te verliezen, nu de campagnes toenemend vijandig zijn.
De Australiërs krijgen de mogelijkheid om over een paar weken voor of tegen het 'same-sex marriage' te stemmen in een niet-verplichte stemming. Al sinds de aantreding van de regering-Turnbull, ruim twee jaar geleden, is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht een heet hangijzer. Het homohuwelijk wordt door 61 procent van de Australiërs gesteund, toont een opiniepeiling uit 2016, maar het thema verscheurt de regering en zorgt voor een slechte verhouding tussen Turnbull en zijn kiezers.
Eerder deze week hingen tegenstanders posters op in Melbourne, de tweede stad van Australië, waarop de slogan "stop the fags" te lezen was. Ook werd op deze posters de valse bewering gedaan dat 92 procent van de kinderen die door homo's worden opgevoed, misbruikt worden.
stop the fags
Tony Abbott
Ten andere zijde beweerde de conservatieve politicus Tony Abbott , partijgenoot én aartsrivaal van Turnbull, dat hij en andere tegenstanders van het homohuwelijk als homofoob worden afgeschilderd en ook claimt hij online bedreigd en beschimpt te worden vanwege zijn campagne voor een nee-stem.
De Australische premier vraagt nu om een respectvolle omgang van beide kampen met elkaar. "Je kan geen respect van het nee-kamp verwachten als je geen respect hebt voor het nee-kamp", zei hij op de Australische radiozender 2DayFM.
Het debat kreeg van de week internationale aandacht nadat een foto van popster Meghan Taylor gebruikt werd Australiërs op te roepen tegen legalisering van het homohuwelijk te stemmen. Dat riep een kwade reactie op bij de popster. Op Twitter reageerde ze als volgt:
I SUPPORT MARRIAGE EQUALITY!Someone in Australia is illegally using my picture for a campaign against marriage equality. So wrong. Not okay
Vanaf volgende maand krijgen de Australiërs brieven op de deurmat waarin ze kunnen aangeven voor of tegen het homohuwelijk te zijn.

Meer over:

, ,