Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Campagne Suitsupply leidt tot demonstraties in de straten van Nijmegen

  •  
12-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Demo2
Het zal niemand zijn ontgaan dat afgelopen week tientallen abri’s van Suitsupply zijn vernield. De reclamecampagne van het pakkenbedrijf waarin twee zoenende mannen te zien zijn, werd hen door sommigen niet in de dank afgenomen. Na felle protesten op social media en het bekladden van reclameposters, deden de tegenstanders er afgelopen zaterdag nog een schepje bovenop. Een conservatieve groepering genaamd Civitas Christina organiseerde een demonstratie tegen de campagne van Suitsupply in Nijmegen.
De stichting – die zegt te staan voor verdediging van gezin, traditie en privé-eigendom – ziet de posters als pornografisch en vulgair. Met de demonstratie wil de groep “een duidelijk signaal van protest afgeven tegen de oprukkende vulgariteit in het Nederlandse straatbeeld.” De katholieke demonstranten droegen banieren en spandoeken met zich mee met teksten als "Gods huwelijk = 1 man + 1 vrouw" - en ze zongen liederen in het Latijn.
Ook worden flyers uitgedeeld waarop de campagnefoto van Suitsupply te zien is met de leus: “Stop onsmakelijke reclame. Stop Suitsupply.” Het hoofd van Civitas Christina is Hugo Bos, hij vertelt: “We willen bereiken dat de reclamecampagne van Suitsupply stopt. Dat dat soort beelden niet meer in het publieke domein te zien zijn. Er is veel aandacht, het is zeer aanstootgevend en het is op alle straathoeken te zien en dat is de reden dat we actie ondernemen. De grens is bereikt. Niet alleen wij vinden dit te ver gaan, maar heel veel Nederlanders vinden dit te ver gaan.”, aldus Bos.
Naast de demonstratie startte de organisatie ook een campagne, genaamd "Gezin in Gevaar", met als doel de verdere afbrokkeling van de Nederlandse cultuur en tradities een halt toe te roepen. De campagne is onder meer gericht op Fokke de Jong, oprichter van Suitsupply. Zo staat op de website: " Ik verzoek u uw maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Winstbejag is geen rechtvaardiging voor reclamecampagnes, die slechts met vulgaire erotiek de aandacht trekken."
Demo11
Als tegenprotest worden de conservatievelingen door een groep van tientallen demonstranten omringd, die steun komen betuigen aan de LHBTI-gemeenschap. Regenboogvlaggen steken boven de menigte uit en er wordt uitbundig gezongen, geschreeuwd ("We're here, we're queer" of "Hate speech is violence") en gezoend. Tegenover de anti-homoseksuele leuzen van Civitas Christina, staan teksten als "Zij die tongen, dienen gelijk behandeld te worden". 
Zo’n stichting Civitas Christina, bekrompenheid en mediageilheid ten top #zoenenmoetkunnen @suitsupply
Tegendemonstranten overstemmen Latijnse gezangen van conservatief-katholieke demonstranten tegen reclame-posters met twee zoenende mannen (met video) https://t.co/COidPrMmTb

"Laat ze maar horen"

“Ze zijn een zogenaamde ‘christian group’.”, vertelt Maria Engels, één van de organisatoren van de tegendemonstratie. “Ze vinden dat mannen en vrouwen getrouwd moeten zijn en niets anders. Mannen mogen elkaar niet eens kussen. Het is flauwekul om hier te gaan demonstreren. Maar ja, als je goed naar die mannen kijkt zie je hoe bekrompen ze zijn. Laat ze maar horen! Als we ze horen weet iedereen ook waartegen wij ageren.”
Maria is enthousiast over de opkomst van de tegendemonstranten; hoewel er enkele fanatiekelingen zijn die het niet bij woorden houden. Van geweld is geen sprake. Wel wordt het hoofd van Civitas Christina bekogeld met waterballonnen en glitterpoeder. Ook worden uitgedeelde flyers verscheurd en in de lucht gegooid. De politie en handhaving zijn aanwezig om de boel in de gaten te houden.
Eerder werd al actie ondernomen tegen de vernieling van de reclameposters van Suitsupply. In diverse delen van het land werd in het openbaar gezoend onder het motto #iedereenmagzoenen.
Demo2
Demo3
Demo4
Demo5
Demo8
Demo9
Delen: