Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Burgemeester Heijmans van Weert wil misdragende asielzoekers uitzetten

2 mei 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Jos Heijmans
Het is 13 mei 2016, de burgemeester van Weert zit aan tafel bij Jeroen om te vertellen waarom hij een Syrische moeder en haar vier kinderen die ons land worden uitgezet te hulp is geschoten. 
"Als je regels naleeft, moet je ook af en toe kijken of er humane omstandigheden zijn, of je hart laten spreken," vertelt Jos Heijmans . "In deze specifieke situatie heb ik alle feiten op een rijtje gezet en kom ik tot de conclusie dat ieder weldenkend mens vindt dat deze regeling, de Dublin-regeling die bedoeld is voor economische vluchtelingen, niet van toepassing is op haar. Dan denk ik dat een burgemeester zijn hart moet laten spreken en zeggen 'wij gaan deze familie niet uitzetten."
Op 1 mei 2018, bijna twee jaar later, heeft de burgemeester van de Brabantse gemeente met heel andere problematiek te maken. Hij is een groep uitgeprocedeerde asielzoekers meer dan zat en wil ze daarom zo snel mogelijk uitzetten. De groep, die volgens Heijmans vooral bestaat uit economische migranten uit veilige Noord-Afrikaanse landen, is de afgelopen weken betrokken bij incidenten in en om het azc. 
"Hart met een t voor échte vluchtelingen, hard met een d voor vluchtelingen die misbruik maken van de Nederlandse samenleving" 
De groep, die volgens Heijmans dus vooral bestaat uit economische migranten uit veilige Noord-Afrikaanse landen als Tunesië, Libië en Algerije, is de afgelopen weken betrokken bij incidenten in en om het azc. Het gaat bijvoorbeeld om vechtpartijen, drank- en drugsgebruik, diefstal en intimidatie. Andere bewoners voelen zich niet meer veilig, dus er moeten volgens Heijmans maatregelen worden genomen.
“Als ze strafbare feiten plegen, zet ze dan maar vast tot ze wel terug kunnen. De politie moet elke dag met loeiende sirenes naar het AZC.”, zegt burgemeester Heijmans aan tafel bij #Pauw pic.twitter.com/l484SJMXBr
"Echte vluchtelingen willen we met z'n allen hier in Nederland wel helpen, maar mensen die hier om economische redenen komen willen we eigenlijk niet helpen, die moeten terug. En zeker als ze zich dan ook nog misdragen", aldus Heijmans. Het probleem is dat je deze mensen niet zo makkelijk terug kan brengen naar de landen waar ze vandaan komen. Deze asielzoekers zijn zogeheten Dublin-gangers , wat betekent dat ze al in een ander Schengenland zijn geweest, voordat ze in Nederland aankwamen. 
Burgemeester Heijmans heeft "nog onvoldoende steun" om de asielzoekers uit te zetten die overlast veroorzaken, zegt hij zelf. Daarom heeft hij woensdag een crisisberaad met allerlei instanties om het over dit probleem te hebben, waaronder het Openbaar Ministerie, die politie, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV). De burgemeester wil koste wat kost spijkers met koppen slaan in dat beraad. "Dit gaat zo niet langer".
Sfeerbeeld BNNVARA programma's