Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Vanaf 30 september terug opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Britse investeringen in Nederland sinds Brexit-referendum aanzienlijk toegenomen.

9 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Unilever

De stroom aan Britse investeringen die jaarlijks Nederland binnenkomen zijn sinds het Brexit-referendum in 2016 aanzienlijk toegenomen. Van 14 miljard in 2016 naar meer dan een verdubbeling in 2017 tot 80 miljard in 2018. Die 80 miljard betekende een record voor de Britse investeringen in Nederland in de afgelopen acht jaar. Daarnaast investeerde geen enkel ander land zoveel in Nederland in 2018.Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de belangrijkste investeringspartners van Nederland. Nadat de Britse bevolking op 23 juni 2016 in een referendum koos voor een vertrek uit de EU, zijn de Britse investeringen in Nederland juist gestaag toegenomen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Andersom zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk afgenomen en bestaande investeringen zelfs teruggetrokken. Voor Nederlandse bedrijven maakt het vertrek van de Britten uit de EU het minder interessant om in Groot-Brittannië een dochteronderneming te hebben.

Hoe beïnvloedt brexit het sentiment van Britten over buitenlandse werknemers? Daarover vertelden vijf Nederlanders die wonen en werken aan de andere kant van het kanaal al eens bij PAUW.

Internationale investeringen

Internationale investeringen worden gedaan door bedrijven die ervoor kiezen om in een ander land een nieuwe dochteronderneming op te richten of over te nemen. Een bedrijf dat finale zeggenschap heeft in meerdere landen is een multinational.
In totaal staat er vanuit het Verenigd Koninkrijk 422 miljard euro aan investeringen uit. Alleen vanuit de Verenigde Staten en Luxemburg staat meer uit in Nederland. Nederland is sinds 2016 minder gaan investeren in het Verenigd Koninkrijk.
CBS

© CBS

dalende invest Ned in Eng

© CBS

Investeerde Nederland in 2016 nog voor een totale waarde van 50 miljard in het Verenigd Koninkrijk, in 2017 was dat nog minder dan de helft. In 2018 was er zelfs sprake van een desinvestering van 11 miljard, wat neerkomt op het terughalen van bestaande investeringen.

Britse dochterondernemingen in Nederland

In 2016 zijn de in totaal 1310 Britse dochterondernemingen in Nederland gezamenlijk goed voor 114 duizend banen. Met dat aantal is Groot-Brittannië na de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk onze belangrijkste werkgever. Tegelijkertijd zijn er in totaal 1287 Nederlandse dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk die in totaal goed zijn voor 182 duizend banen. Daarmee is het VK ook onze vierde belangrijkste bestemming voor Nederlandse multinationals.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's