Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: Vreemdeling in eigen land

22 sep 2016
  •  
leestijd 3 minuten
IMG_0042
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Vreemdeling in eigen land
Door: José Munter in Montana
Dit weekend las ik een artikel door Issac Bailey. Hij vertelt hoe hij zich een vreemdeling voelt in zijn eigen land. Hij verhaalt dat hij regelmatig een stukje gaat joggen in een overwegend blanke buurt in South Carolina. Op een morgen wordt hij staande gehouden door een blanke politieagent die hem vertelt dat hij een klacht heeft gekregen over een wildplasser. Issac zegt dat hij dat niet was en voor hij verder loopt bedankt hij de agent door hem een hand te geven.
Issac legt uit dat hij zich geroepen voelde om zich te verontschuldigen, omdat hij in een straat was van een buurt in het land waar hij geboren is. Maar nog belangrijker voor hem was dat de agent hem geloofde, niet confronterend was en hem niet om zijn legitimatie vroeg.
Het artikel gaf me een knoop in mijn maag, het maakte me bewust van het constante druppelen van racisme in deze verkiezingscampagne; geniepig, misdadig en ondertussen duidelijk merkbaar.
Donald Trump heeft de laatste vijf jaar veel twijfel weten te zaaien door Obama’s geboorterecht ter discussie te stellen; Is Obama geboren in Hawaii of toch Kenia, heeft hij niet zijn staatsburgerschap verloren toen hij in Indonesië woonde? Waar is zijn geboortebewijs eigenlijk en waarom krijgt het Amerikaanse volk hier geen kopie van te zien?
De waarheid is dat Obama geboren is in Hawaii en dat zijn vader afwezig was toen hij opgroeide. Dat hij, als eerste bi-raciale kandidaat, op eigen kracht en door hard werken is opgeklommen tot het hoogste ambt van Amerika.
Volgens de morele waarden en normen werd hij eerst verliefd, trouwde vervolgens en kreeg daarna kinderen. Hij is nog steeds getrouwd met dezelfde vrouw en in de laatste acht jaar heeft hij niet het nieuws gehaald door vreemd te gaan of bekend geworden buitenechtelijk kinderen.
Ook heeft hij de uitgebreide versie van zijn geboortebewijs openbaar gemaakt.
Waarom blijft dan toch de twijfel sluimeren?
Omdat Donald Trump weet dat de blanke Republikeinse kiezer hem toch wel zal vergeven. Vorige week tijdens een interview, waar de journalist aan zijn lippen hing, sprak hij opeens uit dat het geboorterecht voor hem een afgesloten onderwerp was. Geen excuses, geen verdere uitleg, helemaal niets!
Waarom zou hij ook? Twijfel rondstrooien is voor hem een manifestatie van racisme, heel gecalculeerd en doelbewust. Nog steeds wordt getolereerd dat sommigen hun medemens als niet gelijkwaardig behandelen!
Het is overigens niet zo dat Trump deze smaad campagne begonnen is, hij heeft het alleen afgemaakt!
Al in 2008, toen ze campagne voerde tegen Obama, begon Hillary Clinton onderzoek te doen naar Obama’s Amerikaanse roots (of gebrek daaraan). Maar natuurlijk neemt zij hiervoor geen verantwoordelijkheid!
Deze verkiezing gaat over het kiezen van de kandidaat die volgens de kiezer het minst ongeschikt is. De verdeling in Amerika groeit; het wantrouwen, intimidatie en machtsmisbruik wordt verder aangewakkerd. Elke dag wordt er weer meer negativiteit en vuiligheid over de Amerikaanse kiezer uitgestort, het is ook om wanhopig van te worden!! 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA