Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: Vietnam en de VS

  •  
21-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-09-14 om 21.02.09
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Vietnam en de VS: van vijanden naar bondgenoten
Door: Ivo van Breukelen in Chicago
Veertig jaar na het einde van de Vietnamoorlog zijn twee voormalig aartsvijanden dichter dan ooit bij een strategisch samenwerkingsverband. De politieke invloed van Vietnam wordt steeds groter en ook de buitenlandse investeringen en toeristen weten dit fascinerende land steeds gemakkelijker te vinden.
De Verenigde Staten hebben een brug geslagen naar Vietnam om tegenwicht te bieden aan China, dat steeds meer haar spierballen laat zien en land toe-eigent in de Zuid-Chinese Zee. De oneindige drang naar (economische) groei heeft ertoe geleid dat China kunstmatige eilanden opspuit in zee en het bijbehorende territorium vervolgens claimt. Een sluipend probleem dat de aankomende decennia zal uitgroeien tot een mondiaal probleem.
Tot mijn geluk heb ik voor mijn werkgever twee jaar in dit fantastische land mogen wonen. Vriendelijke, hardwerkende en mijns inziens gelukkige mensen die een beter leven nastreven. Zo kan ik mij nog goed herinneren, in mei 2014, toen de Chinese autoriteiten een olieplatform naar de Vietnamese territoriale wateren verplaatsten. De volgende ochtend werd dit breed uitgemeten in de media en de Vietnamezen waren woest en als de duivel. Velen Vietnamese collega’s vertelden dat ze bereid waren tot oorlog indien deze invasie niet zou stoppen. De spanningen liepen hoog op in de daaropvolgende dagen en uit voorzorg haalde China vele onderdanen, met vliegtuigen en boten, terug naar huis. Enkele Chinezen hebben dit niet kunnen navertellen en werden vermoord door boze Vietnamezen. Dit laat wederom zien dat je niet moet sollen met Vietnamezen, Amerika weet daar immers alles van…
De Vietnamoorlog, of is het de Amerika-oorlog, zoals Vietnamezen het noemen? De oorlog die dagelijks via de televisie de huiskamers binnenkwam en waarbij alle ontwikkelingen van dichtbij gevolgd konden worden. Velen van u zullen zich de beelden herinneren van vallende B-52 bommen en Agent Orange.
Ook mijn chauffeur vertelde, met een grote glimlach op z’n gezicht, dat z’n vader had gevochten tegen de Amerikanen. De beste man ging z’n broeders in het zuiden ondersteunen en moest daarvoor maar liefst 3000 kilometer afleggen, door de jungle, te voet. Dit is een illustratief voorbeeld en onderstreept de mindset van de Vietnamezen zoals ik die heb leren kennen. Een trots, nationalistisch volk dat zowel oorlog heeft gevoerd met China als Amerika, voor wie moet je dan nog angst hebben?
De parallellen met de huidige verkiezingen zijn de macht van de media. Deze hebben een substantiële rol in de beeldvorming van de presidentskandidaten. De kracht van social media kan tegenwoordig niet onderschat worden, want zowel Trump als Clinton heeft een heel team dat dagelijks tweets en Facebook-updates de wereld in slingert om de achterban te bereiken. Naast het feit dat je gemakkelijk miljoenen mensen kan bereiken, is het natuurlijk ook een goedkope manier van campagne voeren. In tegenstelling tot de honderden miljoenen die gespendeerd worden aan TV ads kost een tweet helemaal niks.

Meer over dit onderwerp